More

    Șapte cazuri de Trichineloză într-o singură săptămână. Recomandările veterinarilor

    În plin sezon de sacrificare tradițională a porcilor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare le recomandă tuturor consumatorilor să nu evite efectuarea examenelor trichineloscopice, toate Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din municipiile și orașele din județ au un program de lucru adaptat acestei perioade.

    În urma examenelor trichineloscopice efectuate doar în cursul acestei săptămâni, au fost depistate un număr de 7 cazuri pozitive în localitățile: Turț – 4 pozitive, Prilog -1 pozitiv, Agriș – 1 pozitiv, Rătești – 1 pozitiv.
    Carnea suinelor pozitive a fost confiscată, denaturată și incinerată într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar. Proprietarii suinelor trichinelo pozitive identificați prin crotaliere, au fost despăgubiți la valoarea de piață a acestora.

    ”Rugăm totodată pe cei care se vor prezenta cu probe pentru examinare în direcția depistării Trichinei, să aducă o probă concludentă de Pilieri diafragmatici, crotaliul de identificare a porcului sacrificat, Cartea de Identitate a celui care prezintă proba și suma de 10,71 lei, reprezentând contravaloarea examenului. La cerere, examene trichineloscopice, se pot efectua și la Circumscripțiile Sanitare Veterinare de Asistență sau la Cabinetele Veterinare particulare din unele localități din județ , taxa de examinare fiind stabilită de către fiecare medic veterinar concesionar în parte”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSVSA.

    În altă ordine de idei, mișcările de porci rămân în continuare interzise către târgurile / aglomerările de animale organizate de către primăriile din județ. Suinele domestice din exploatațiile non profesionale trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele/vierii nu vor fi scoase/scoși din exploatație în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE