More

    COLINDUL ASOCIAŢIEI SOCIO-CULTURALE ŢARA OAŞULUI / Colindele din autocar

     

    Colindătorii Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI, împreună cu câţiva colindători ai Asociaţiei cultural – patriotice AVRAM IANCU, s-au reîntâlnit duminică dimineaţa, 17 decembrie, în zona Ştrandului vechi din Satu Mare, pentru a merge cu colinda la biserica ortodoxă cu hramul Sfinţii Arhangheli „ Mihail şi Gavriil” din Certeze. În minutele dinaintea plecării autocarului, colindătorii au rememorat colindatul pe care l-au efectuat în ultimele două săptămâni: la biserica ortodoxă şi Centrul de îngrijire a persoanelor vârstnice din Turţ, Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe” din Românaşi, judeţul Sălaj şi colindul de la Catedrala ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare. După ce colindătorii au urcat în autocar, împreună cu preşedintele Vasile Ciocan  şi Vasile Lucuţ,  primi-vicepreşedintele Asociaţiei ŢARA OAŞULUI, aceştia au început să  colinde, iar pe feţele lor se citea o bucurie luminată de apropiatul Praznic al „Naşterii Mântuitorului Iiisus Hristos”.


    În urma unor scurte discuţii din autocar, am aflat de la colindători că ideea înfiinţării acestei Asociaţii a fost foarte bine primită şi că de ani şi ani de zile mulţi dintre ei n-au mai mers la colindat, într-un grup atât de mare, de pe vremea când erau copii. Cei doi reprezentanţi de seamă ai Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI, Vasile Ciocan şi Vasile Lucuţ, au spus că obiectivele exclusive ale Asociaţiei sunt cele legate de reînvierea tradiţiilor şi a portului oşenesc. În acest sens, meşteşugarii din Ţara Oaşului au început deja să confecţioneze costume oşeneşti, după modele vechi de peste 100 de ani. Domniile lor au mai precizat că repertoriul colindătorilor este autentic, selectat cu atenţie din popor, iar menirea colindatului este aceea de a readuce în zilele noastre obiceiul de a colinda în grupuri mai mici sau mai mari, „de la o casă la alta”, dar şi pentru a marca aşa cum se cuvine NAŞTEREA MÂNTUITORULUI IISUS HRISTOS-CRĂCIUNUL. Pe tot parcursul drumului, până la Certeze, colindătorii din autocar au făcut o „repetiţie generală” presărată cu colinde, zâmbete şi aleasă dispoziţie sufletească.

    Concert de colinde la Biserica ortodoxă din Certeze După sosirea în Certeze, colindătorii au coborât din autocar şi s-au adunat într-un grup compact, iar  în timp ce colindau s-au deplasat spre biserica ortodoxă din localitate. Toţi colindătorii au intrat în linişte în biserică şi s-au aşezat în primele rânduri, la loc de cinste, pentru a luat parte la Sfânta Liturghie, săvârşită de preotul paroh PAUL ADRIAN GHEORGHE. În finalul acesteia, colindătorii Asociaţiei ŢARA OAŞULUI au susţinut mult aşteptatul concert de colinde, care a impresionat pe cei aproximativ 200 de credincioşi din biserică.  A urmat un program, de colinde şi urări de Crăciun, susţinut de un grup de elevi ai Şcolii gimnaziale din Certeze, coordonaţi de directoarea MARIA DELIA MUREŞAN şi profesorul de religie DUMITRU IOAN BALTĂ. Impresionante au fost şi momentele în care colindătorii Asociaţiei ŢARA OAŞULUI au interpretat colinda „O ce veste minunată” împreună cu copiii şi toţi credincioşii din biserică.

    Un alt moment înălţător a fost acela în care preotul paroh PAUL ADRIAN GHEORGHE a oferit Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI placheta aniversară, care marchează împlinirea a 200 de ani de atestare documentară a Bisericii ortodoxe din Certeze, „pentru apărarea şi promovarea tradiţiilor populare oşeneşti”. Placheta aniversară a fost preluată de VASILE CIOCAN – preşedintele Asociaţiei socio-culturale ŢARA OAŞULUI. Preotul paroh Paul Adrian Gheorghe,  membru al Asociaţiei „Ţara Oaşului”, a mai spus: „ Astăzi, colindul Asociaţiei ne-a creat bucuriile pe care noi le trăim în  Seara de Crăciun. V-am primit colindul în sufletele noastre ca pe nişte vestitori de la Betleem ai Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos.

     

    Chiar dacă în orele dimineţii a plouat, acum în orele amiezii a ieşit soarele atât afară cât şi în sufletele noastre de creştini. Colindele, hainele şi obiceiurile străvechi oşeneşti reprezintă demnitatea noastră, pentru că noi suntem stăpâni pe aceste pământuri. Mulţumim colindătorilor Asociaţiei ŢARA OAŞULUI pentru această minunată supriză, le dorim să aibă parte de un Crăciun fericit şi să continue misiunea lor sfântă de a reînvia tradiţiile oşeneşti pentru generaţiile de astăzi şi cele viitoare”.

     

    Colindătorii au primit daruri de la preotul paroh Colindătorii de la Şcoala gimnazială au primit daruri de la Moş Crăciun, iar bucuria de pe feţele lor a fost îngerească. După ieşirea de la Sfânta Liturghie, colindătorii Asociaţiei şi-au continuat concertul de colinde şi în curtea bisericii, unde credincioşii au mai rămas împreună cu ei aproape o jumătate de oră. De la biserică, colindătorii Asociaţiei s-au deplasat cu colindul stămoşesc până la autocar, iar după urcarea în acesta, a avut loc deplasarea  la o pensiune turistică situată pe dealurile împădurite din Certeze, străjuite pe alocuri de cetina mereu verde a brazilor. Gazdele pensiunii au primit colindătorii cu mâncăruri tradiţionale şi celebrele „boace” (sarmale) de post. De aceste „daruri” culinare de post, oferite colindătorilor, s-a ocupat în mod special preotul paroh Paul Adrian Gheorghe.

    Colindul a continuat şi incinta pensiunii, după care colindătorii au mulţumit gazdelor cu un colind de depărţire şi le-au urat să aibă parte de un „Crăciun fericit” plin de împliniri şi bucurii alături de cei dragi din familie.  În drum spre casă, colindătorii şi-au continuat colindele în autocar, iar la un alt popas au gustat din peştele şi vinul oferit colindătorilor de prim-vicepreşedintele VASILE LUCUŢ, că doar a fost „dezlegare la vin şi peşte” în ziua de duminică 17 decembrie.

    În preajma sărbătorilor, colindătorii Asociaţiei îi vor colinda pe angajaţii Marii Familii UNICARM  din Vetiş, iar în  luna ianuarie 2018, vor participa la Festivalul de colinde şi datini, care va avea loc în oraşul Negreşti Oaş. Alte aspecte şi informaţii legate de colindul de la Certeze, veţi putea afla din emisiunea VIAŢA LA ŢARĂ, difuzată pe postul de televiziune NORD VEST TV SATU MARE, în ziua de miercuri, 20 decembrie, de la ora 20,45, iar în Ziua de Crăciun, 25 decembrie, de la ora 13.00.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE