More

    TENACITATE. Persoanele cu dizabilităţi locomotorii reușesc prin ambiție și curaj

    Sâmbătă reprezentanții Caiac Smile s-au deplasat la Vadul Crișului pentru a se da cu caiacele pe râul Crișul Repede, împreună cu caiaciștii speciali din Clubul Caiac Smile. Persoanele cu dizabilităţi locomotorii scapă de orice handicap atunci când urcă în caiac, pentru că pentru mânuirea lui nu este nevoie de picioare, ci doar de partea superioară a corpului.

    De la piscină la rîurile de munte

    Caiaciștii speciali au urcat pentru prima dată într-un caiac în urmă cu trei luni. Atunci totul s-a petrecut la o piscină. Au luat-o ușor, de la piscină pe lac, apoi pe Someș iar acum au atins performanța de a se antrena pe râurile de munte.

    “Sunt foarte mândru de ei, au reușit să coboare pe un râu de munte cu caiacele, bineînțeles conduși de noi și abia aștept data viitoare să-i ducem și-i lăsăm singuri să coboare. Acum au văzut cu ce se mănâncă un râu și continuăm pregătirile”, afirmă Ionuţ Stancovici de la Caiac Smile.

    Până anul viitor speră să li se alăture și alți sătmareni pentru a fi cât mai mulți și de ce nu, anul viitor pe vremea acesta să participe și la concursuri prin țară, festivaluri, să-i vadă lumea și să prindă și ceilalți curaj.

    “Acest proiect a fost gândit și pus în practică iar acum, este normal să vrem să-l ducem până la capăt. Sunt foarte mândru de ei, mă bucur că i-am întâlnit și au acest curaj . Ne-am dori tare mult să-i învățăm și pe cei din țară, defapt ei să-i învețe, să se de-a cu caiacul exact așa cum au învățat ei”, a spus Ionuț Stancovici.

    Din scaunul cu rotile, în caiace

    Vasile Chersca este unul dintre cei care a avut curajul de a se urca în caiac, în ciuda faptului că este într-un scaun cu rotile.

    “Decizia de a încerca să merg cu caiacul am luat-o destul de ușor, pentru că ne place ce facem și vrem să continuăm.. Suntem mândri de performanța pe care am atins-o de la lac la Someș, de la Someș la Criș, abia așteptăm să mergem și la concursuri”, a spus curajosul caiacist.

    “Împreună cu prietenul meu Vasile ,am zis să încercăm cu caiacul, nu avem nimic de pierdut. Prima dată am avut puține emoții din cauza echilibrului, mi-ere teamă că voi cădea în apă dar a fost bine, nu este greu dacă ai ambiție. Acum viața mea este mult mai frumoasă, este o activitate sportivă și este binevenită”, ne-a povestit Bota Vasile din Călinești Oaș.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE