More

    Deficiențe grave în primăriile din județ

    Modul în care se implică primăriile în asigurarea climatului de siguranță al cetățenilor a fost principala temă dezbătută în cadrul ședinței lunii septembrie a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Satu Mare care s-a desfășurat în orașul Tășnad. La ședința prezidată de președintele ATOP, Andrei Veron, au participat subprefectul județului Satu Mare – Altfatter Tamás, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare – inspector șef Sorin Daniel Stan, șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare – colonel Ovidiu Adrian Popa, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” Satu Mare – colonel Nicolae Dima. Alături de membrii ATOP s-a mai aflat și primarul din orașul Tășnad, Grieb Csaba, precum și reprezentanți ai posturilor de poliție și primari sau viceprimari din Căuaș, Cehal, Craidorolț, Pir, Santău, Săcășeni și Săuca.

    Fără avizul ISU
    Cei prezenți au fost invitați să participe activ la dezbatere, astfel încât să se găsească soluții viabile la problemele cu care se confruntă locuitorii din Tășnad și din localitățile învecinate.

    Referitor la stadiul obținerii avizului ISU de înființare a Serviciului voluntar pentru situații de urgență pe raza UAT-urilor, conform Ordinului MAI, șeful ISU „Someș” a spus că deocamdată nicio comună nu a obținut acest aviz. Cu toate acestea, Serviciile voluntare pentru situații de urgență sunt înființate și funcționează. Acestea vor primi avizul ISU abia după ce vor fi dotate conform cerințelor actuale, iar colonelul Nicolae Dima le-a recomandat reprezentanților primăriilor să încerce să rezolve acest aspect cât mai repede, chiar dacă acest lucru presupune un anumit efort financiar din partea UAT-urilor. În acest sens, reprezentanților primăriilor li s-a sugerat să încerce să atragă inclusiv fonduri europene nerambursabile, așa cum au făcut și alte comune din județ. Tot cu această ocazie, șeful ISU i-a solicitat primarului Grieb Csaba sprijin pentru reabilitarea sediului Pompierilor din Tășnad. La Tășnad va fi organizat un punct de comandă județean de rezervă de intervenție I.S.U.

    Președintele ATOP, Veron Andrei, a prezentat Hotărârea ATOP nr. 3 din 2018, reamintind că toate UAT-urile din județ au obligația de a transmite către IPJ Satu Mare, IJJ Satu Mare și ISU ”Someș” Satu Mare solicitarea de aviz favorabil organizării manifestărilor cultural-artistice și sportive care au loc în aer liber, cu 15 zile înainte de desfășurarea evenimentului.

    Solicitări pentru referendum
    Tot în cadrul ședinței, subprefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás le-a solicitat primarilor să organizeze în bune condiții desfășurarea referendumului care va avea loc în perioada 6 – 7 octombrie 2018. Subprefectul a cerut ca amenajarea celor 334 de secții de votare din județ să se facă încă de vineri, 5 octombrie, pentru a elimina astfel anumite probleme care ar putea să apară în buna funcționare a acestora. Referindu-se la paza secțiilor de votare, șeful IPJ, Sorin Stan, le-a cerut primarilor organizarea cât mai eficientă a acestor secții și le-a recomandat ca în localitățile în care vor exista câte două secții de votare acestea să fie organizate într-o singură clădire, astfel încât să nu fie nevoie de o suplimentare masivă a polițiștilor, în condițiile în care Inspectoratul Poliției Județene se confruntă în continuare cu un deficit de cadre.

    În ceea ce privește pesta porcină, subprefectul Altfater Tamás a afirmat că în județul Satu Mare mai sunt două focare vechi, izolate, care vor fi eliminate până în data de 15 octombrie.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE