More

    Atestatele de producători, puse sub semnul întrebării

    produc

    Producătorii locali se plâng că marile magazine le afectează vânzările tot mai mult. De asemenea, aceştia susţin că autorităţile ar trebui să intensifice controalele pentru a-i sancţiona pe falşii producători, adică acele persoane care deţin un atestat, însă în realitate nu îndeplinesc nici pe departe condiţiile legii.

    Concurenţă dură a supermarketurilor
    Supermarket-urile atrag clienţii prin strategia de a cumpăra o varietate mare de produse din același loc, cu niște prețuri mai mici decât la magazinele locale, cu igiena mai bună decât în piețe și cu angajați politicoși. Din păcate, aceste „avantaje” atârnă mult prea puțin în comparație cu efectul negativ pe care dezvoltarea supermarket-urilor îl are asupra economiei României la nivel național și asupra economiei locale. Autorităţile doresc în acest sens modernizarea pieţelor pentru a atrage cumpărătorii. “Eu sunt ferm convins că nu o să mai meargă lumea să cumpere din marile magazine după ce se termină reabilitarea pieţelor. Până acum şi clienţiii se plângeau că ne plouă, că ninge, cade tencuiala, nu sunt condiţii igienice care să îi mulţumească, însă după reabilitare aceste probleme se vor rezolva. Sper ca sătmărenii să înţeleagă să mănânce şi să sprijine producătorii locali“, spune Sorin Stănean, administratorul Pieţei “ Someş “ din municipiul Satu Mare.

    Producători, doar pe hârtie
    Din păcate, producătorii se plâng că şi fenomenul atestatelor de producător obţinute fără drept are consecinţe grave asupra vânzărilor. “Din păcate, mulţi cumpără produsele din Ungaria, au atestat de producător, dar ei stau în oraş la bloc. Vin cu produsele în piaţă ca şi cum ar fi producători, iar nimeni nu se preocupă să stopeze acest fenomen care pe noi, producătorii locali, ne afectează mult. Adică eu muncesc, plătesc taxe, iar respectivul cumpără produsele gata din Ungaria, dar pe atestatul de producător susţine că sunt cultivate în judeţ, în nu ştiu ce sat sau comună. Controalele să fie controale, adică cei care au abilităţi să iasă din birouri şi să ne apere drepturile, pentru că de aceea plătim atâtea taxe “, mărturiseşte un comerciant din Piaţa “Someş “ .

    Primăriile, abilitate în depistarea falşilor producători
    Pe de altă parte, şeful serviciului care se ocupă de administrarea pieţelor, implicit de administrarea domeniului public, explică faptul că, din păcate, ei nu pot face nimic şi că atribuţiile le revin primăriilor care eliberează atestatul, asociaţiilor de producători sau Instituţiei Prefectului. “În baza Legii numărul 145, primăriile au competenţa de a verifica dacă acele persoane au teren, dacă acele produse pe care le declară există în gospodăria proprie. De asemenea, asociaţiile de producători şi Instituţia Prefectului pot face astfel de verificări”, explică Eniko Glodean.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE