More

    Pledoarie pentru educaţia preşcolarilor

    gradinita

    Asociația OvidiuRo, cea care a pilotat programul de vouchere pentru grădiniță, a ținut ieri două sesiuni de informare la nivelul județului. Reprezentanții Asociației au atras atenția autorităților locale că , potrivit legii adoptate de parlament, în sarcina primarilor cade responsabilitatea întocmirii listelor de beneficiari. “Până pe 10 februarie trebuie să dați către Administrația Județeană a Finanțelor Publice un număr estimat al copiilor potențiali-beneficiari ai tichetelor sociale pentru grădiniță. Mergeți pe un estimat maxim, pentru a fi cuprinși toți, dar în urma cererilor depuse veți ști exact câți copii aveți în program”, a explicat reprezentantul Asociației OvidiuRo Nadia Gavrilă autorităților locale sătmărene.

    Scade abandonul școlar?
    Cei care lucrează de ani de zile în sistemul educațional de la noi din țară spun că legea tichetelor sociale pentru grădiniță ar putea într-adevăr stimula participarea la formele de învățământ din masă. La Odoreu, spre exemplu, un astfel de proiect a fost susținut de autoritățile locale și a dat rezultate pozitive, dar este nevoie de implicare la nivel național dacă se dorește o schimbare radicală. Monica Avășan, directoarea Grădiniței din Odoreu, a explicat cum a funcționat sistemul la nivelul localității ”Noi ne-am bucurat până acum de sprijinul primăriei și am încercat să sprijinim copiii din familii defavorizate și anul trecut am demarat programul „Viitorul începe cu noi”. Inițiativa guvernului se aseamănă și este una foarte bună pentru că, făcând recensământul pentru programul nostru, am constatat că sunt foarte mulți copii, din mediile defavorizate, care au nevoie de sprijin pentru a putea frecventa grădinița.”

    Scopul proiectului
    Prin acordarea tichetelor sociale pentru grădiniță, parlamentarii speră că vor reuși să scadă rata abandonului școlar și, astfel , copiii care ar fi fost condamnați la sărăcie ,să aibă șansa unui viitor mai bun. “Este important ca să îi integrăm de mici”, spune directoarea grădiniței din Odoreu, Monica Avășan care a mai adăugat că “pentru noi este esențial să reducem rata abandonului școlar. Dacă ei vin încă de mici spre învățământul de masă, atunci șocul claselor primare este mult mai mic deoarece, educatoarele se îngrijesc ca cei mici să își formeze deprinderile necesare și bagajul de cunoștințe pentru un start bun în ciclul primar”.

    Familiile ar urma să primească 50 de lei pe lună
    Tichetul social pentru grădiniță se acordă în funcție de venitul familiei dar de bani se vor putea bucura doar dacă preșcolarii frecventează grădinița și nu ajung să aibă prea mult absențe. “ Copiii care au vârste între 3 și 6 ani și sunt înscriși la grădiniță și o frecventează zilnic pot beneficia de tichetele sociale dar familiile trebuie să aibă un venit lunar care să nu depășească 284 de lei pe membru de familie”, a explicat Nadia Gavrilă. Reprezentantul Asociației a mai precizat și că “ este important de știut că tichetele se acordă doar dacă cei mici frecventează cursurile și nu acumulat absențe nemotivate, adică pentru cele medicale este nevoie de adeverință de la medic iar un copil poate beneficia de maximum 3 învoiri pe lună”.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE