More

    Buget bun pentru investiţii în infrastructură

    odoreu

    Comuna Odoreu mizează în acest an pe banii de la europeni și pe fondurile programelor naționale pentru implementarea unor proiecte importante pentru dezvoltarea comunității. Infrastructura rutieră, cea de canalizare dar și sistemul de furnizare a gazelor naturale sunt câteva dintre prioritățile investiționale din 2016. La toate acestea se adaugă și câteva lucrări de o anvergură mai mică, ce pot fi susținute din bugetul local.

    Banii din buget acoperă cheltuielile de funcționare
    Aproximativ 10 milioane de lei are la dispoziție comuna Odoreu pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare dar și pentru realizarea obiectivelor investiționale pentru 2016. Bugetul localității a fost votat ieri de consilierii locali, iar primarul spune că banii sunt suficienți nu doar pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare ci și pentru unele investiții deja programate pentru anul în curs. “ Bugetul este unul “acoperitor” , adică în sensul în care avem acoperite cheltuielile de funcționare, mai puțin salariile din domeniul învățământului, este vorba de asigurarea salariilor pentru ultima lună la nivelul grădiniței și aproximativ trei lui pentru personalul din școală. Dar situația nu este diferită față de anii anteriori. Bani ar putea veni atât din rectificările bugetare iar dacă nu, pe plan local, vom avea grijă să acoperim lipsa banilor”, a precizat primarul Dumitru Pop.

    Bani mai mulţi pentru drumuri
    Autoritățile nu se bazează doar pe veniturile proprii sau pe banii veniți de la stat ci încearcă să acceseze fonduri europene și să finanțeze proiecte prin Programele Naționale de Dezvoltare. Lucrări de amploare vor fi derulate pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Mai multe străzi din Odoreu, Berindan și Mărtinești urmează să fie reabilitate, în lungime totală de 10 kilometri. Și drumul comunal care leagă localitatea Mărtinești de satul Cucu, Vânătorești și Dumbrava Mică va intra în modernizare, cel mai probabil grație Programului Național de Dezvoltare Locală. La toate acestea se adaugă lucrări importante la strada principală care traversează comuna. “ Drumul principal care traversează localitatea este unul național, a fost modernizat dar proiectul a prevăzut strict partea de carosabil. Noi acum ne propunem să intervenim pentru refacerea trotuarelor, șanțurilor și a podețelor”, a declarat edilul şef.

    Nu au uitat de Berindan
    Două proiecte mari sunt pe masa primarului în ceea ce privește infrastructura tehnico-edilitară din localitatea Berindan. Aici edilul dorește refacerea a aproximativ 5 kilometri din rețeaua de canalizare. E o lucrare ce se impune a fi făcută cât mai repede, vechea rețea are mare nevoie de înlocuire iar pentru acest proiect vom lucra în strânsă legătură cu cei de la Apaserv la care am găsit înțelegere pentru proiectele noastre” a precizat Dumitru Pop care a adăugat că “ tot la Berindan, am reușit să trecem de partea cea mai grea, cea birocratică, pentru extinderea rețelei de furnizare a gazelor naturale. Este o investiție de circa 100 de mii de lei pe care vrem să o ducem la bun sfârșit.”

    Banii care vin din proiecte europene dar și din proiectele de dezvoltare locală sunt extrem de importanți, spune edilul, pentru că ei asigură necesarul pentru demararea proiectelor de investiții mari, ce nu ar putea fi susținute doar din veniturile proprii ale unei comunități.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE