More

    Marea cadastrare gratuită a pornit cu stângul

    frana

    Marea cadastrare gratuită a pornit cu frâna de mână trasă. Şi asta pentru că în cazul localităţilor Apa, Agriș și Santău din județul Satu Mare, precum şi în alte localităţi din județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Bihor, care fac parte din lotul 10, procedura de licitație a fost anulată. În ceea ce privește organizarea unei noi licitații pentru acest lot, conducerea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Satu Mare estimează că procedura de atribuire a serviciilor de înregistrare sistematică se va relua în luna martie 2016.

    Licitaţia, bat-o vina!
    Acest program are ca obiectiv înregistrarea gratuită, până în anul 2023, a tuturor imobilelor din România (terenurile şi clădirile, inclusiv apartamentele) în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Lucrările de cadastrare vor începe în perioada următoare, asta dacă procedura de licitaţie nu va mai fi contestată. Lucrările de cadastrare se vor face la nivel de localitate, nu individual, se arată în informaţiile puse la dispoziţie de către OCPI Satu Mare. Asta înseamnă că nici persoanele fizice şi nici cele juridice nu sunt nevoite să ceară autorităţilor efectuarea cadastrului. “În cadrul PNCCF, proprietarul/ posesorul/ deţinătorul imobilului este beneficiarul, dar nu este cel care iniţiază efectuarea cadastrului. O persoană fizică/juridică poate beneficia de înregistrarea gratuită a imobilului/imobilelor pe care le deţine, în cadrul PNCCF, în momentul în care încep lucrările de cadastru sistematic în UAT-ul (unitatea administrativ-teritorială – n. red.) pe raza căruia se află imobilul/imobilele. Pe măsură ce o UAT e inclusă în PNCCF, au loc acţiuni de informare a locuitorilor. Acestea sunt realizate cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale”, explică reprezentanţii OCPI.

    Obligaţiile primarilor
    Aşa cum se arată în Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare, primarii localităţilor în care se fac cadastrări trebuie să informeze deţinătorii de imobile (prin afişare sau prin alte mijloace de publicitate) că sunt obligaţi să permită accesul specialiştilor să execute măsurătorile, să prezinte actele juridice referitoare la imobile, să identifice limitele imobilelor împreună cu echipele care realizează lucrările de specialitate, respectiv să verifice informaţiile privitoare la imobilele pe care le deţin, în etapa de publicare a documentelor tehnice cadastrale. În situaţia în care cetăţenii nu pot sau nu vor să coopereze cu autorităţile, identificarea limitelor imobilelor se va face în lipsa acestora. Mai precis, specialiştii vor afla de la primărie toate informaţiile necesare pentru lucrările de cadastrare.

    Obiectivul acţiunii
    Obiectivul principal al Programului naţional de cadastru şi carte funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile şi clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Odată atins acest obiectiv, se revitalizează piaţa imobiliară din România, se dezvoltă creditul agricol şi creditul ipotecar, se dezvoltă toate tranzacţiile care au ca obiect vânzarea şi cumpărarea de imobile. Programul va fi finanţat, în principal, din fondurile ANCPI şi din fonduri europene, însă autorităţile locale vor putea, de asemenea, să contribuie cu bani.

    Beneficiile cadastrării
    În urma înscrierii imobilelor în cadastru şi cartea funciară, beneficiile generale vor fi, în principal, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, înregistrarea imobilelor deţinute fără acte, eliberarea certificatelor de moştenitor şi crearea premiselor pentru comasarea terenurilor. În plus, se va facilita tranzacţionarea imobilelor, se vor reduce costurile tranzacţiilor imobiliare şi se vor actualiza registrele de evidenţă ale primăriilor.

    Bogdan Tulbure

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE