More

    Copil cu nevoi speciale, discriminat la şcoală

    violenta

    O sătmăreancă a postat pe pagina personală de socializare un mesaj zguduitor cu privire la felul cum a fost tratat fiul ei care are nevoi speciale la Şcoala gimnazială Mircea Eliade. Băiatul de clasa a V-a ar fi fost scuipat şi ameninţat cu bătaia chiar sub ochii profesorului de serviciu. Sătmăreanca spune că nu se va lăsa până când copiii cu nevoi speciale vor avea aceleaşi drepturi ca ceilalţi şi se vor simţi protejaţi de răutățile colegilor, cel puţin pe timpul cât sunt la școală.

    Conformându-se cerinţelor UE, şi România a pus, încă din 2004, bazele aşa numitei educaţii incluzive, care înseamnă includerea copiilor cu dizabilităţi uşoare în şcolile de masă, într-un mediu care le-ar putea favoriza reabilitarea, însă uneori drumul de la teorie la practică este lung si dureros, mai ales pentru părinții care sunt nevoiți să își apere copii de răutățile copiilor. Un caz similar a fost povestit de mama unui astfel de copil pe pagina de socializare.

    “ Dragă părinte de copil „normal” și profesor de serviciu , mă numesc Edita Enciu și sunt mămica băiețelului, pe care scumpa ta odraslă/ elev de clasa a V-a azi l-a umilit în pauza de la ora 11 alături de alți 3 copii perfect „normali”! Dragă părinte și drag dascăl, la fel ca voi și eu îmi pregătesc copilul să meargă la școală, unde AR TREBUI SĂ SE SIMTĂ BINE ȘI PROTEJAT! Dar azi dragă părinte de copil „normal” și stimate profesor de serviciu, fiul meu în PAUZĂ, a fost SCUIPAT şi I S-AU CERUT BANI în ȘCOALĂ, de către 4 băieți de a căror EDUCAȚIE, dă-mi voie dragă părinte și drag dascăl să mă îndoiesc”, a scris Edita Enciu pe pagina de socializare.

    Pentru a-i ajuta pe copiii cu nevoi speciale , școlile le asigură acestor copii “cadre didactice de sprijin”, adică dascăli care-i însoţesc în clase, pe lângă profesorul existent. Aceştia trebuie să stea la ore lângă copii, să le explice mai pe înţelesul lor materia predată. Conform celor relatate de mama băiatului, profesorul de serviciu nu ar fi luat nici o măsură.

    Directoarea Școlii Gimnaziale “ Mircea Eliade” Satu Mare, Mariana Sălăgean, ne- a declarat că în interiorul instituţiei a început o anchetă şi că în scurt timp vor fi făcute publice rezultatele ei şi se vor lua măsuri în urma incidentului relatat de mama elevului.

    În această situaţie, contactul cu şcoala de masă devine o dramă pentru aceşti copii, dar şi pentru părinţi. Şi, pentru că nu se pot descurca singuri, în loc să se integreze, copiii ajung oile negre ale şcolilor, nedoriţi de profesori şi batjocoriţi de colegi pentru că au mereu după ei câte un adult. Părinții acestor copii susțin că cel mai bine ar fi ca legislația să fie schimbată.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE