More

    Muncă mai puţină, dar mai eficientă a judecătorilor sătmăreni

    tribunal

    Conducerea Tribunalului Satu Mare, prin preşedintele Nilda Preda Târnoveanu, vicepreşedintele Mihai Ciorcaş şi preşedintele Secţiei Penale, Remus Nemeş, au precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că activitatea instanţelor din judeţ a înregistrat o creştere din punct de vedere calitativ, în condiţiile în care a scăzut indicele de casare.

    Creştere calitativă, scădere cantitativă
    Conducerea Tribunalului Satu Mare a arătat că dacă încărcătura de dosare pe judecătorii din judeţ a înregistrat o scădere, a crescut calitatea actului de justiţie, ca urmare a scăderii indicelui de casare a soluţiilor. “În anul 2015, din punct de vedere cantitativ a însemnat o reducere a volumului de activitate, iar din punct de vedere calitativ a însemnat o îmbunătăţire, în sensul că este mai mic indicele de casare”, a declarat preşedintele Tribunalului Satu Mare, Nilda Preda Târnoveanu.

    Date concrete
    În cursul anului trecut, judecătorii Tribunalului Satu Mare şi ai judecătoriilor din circumscripţia acestuia au avut de soluţionat un număr de 29.258 de dosare, faţă de cele 36.252 de dosare în 2014 şi cele 44.834 de dosare în 2013. Astfel, în anul 2015, volumul de activitate al instanţelor a scăzut faţă de anul 2014 cu 6.994 de dosare, iar faţă de anul 2013 a scăzut cu 15.276 de dosare. “În căile de atac promovate faţă de totalul celor 20.929 de hotărâri pronunţate de Tribunalul Satu Mare şi judecătoriile arondate, au fost reformate de către instanţele de control judiciar un număr de 970 de hotărâri, reprezentând un procent de 4.63%”, se arată în bilanţul de activitate al Tribunalului Satu Mare.

    Durata de soluţionare a cauzelor
    Tribunalul Satu Mare a avut în anul 2015 o medie de soluţionare a dosarelor de 229,5 zile. La sfârşitul anului 2015, pe rolul Tribunalului există un număr de 1.582 de cauze vechi de până la şase luni, 472 cauze cu o vechime de 6-12 luni, 949 de cauze mai vechi de un an şi 243 de cauze sunt suspendate.

    O condamnare pe viaţă anul trecut
    Potrivit vicepreşedintelui Tribunalului Satu Mare, Mihai Ciorcaş, în judeţul Satu Mare au fost date două condamnări la închisoare pe viaţă, respectiv una în cursul anului 2009 şi una în cursul anului trecut. În cel de-al doilea caz este vorba despre sătmăreanul Nagy Marcel din Giungi, care va sta toată viaţa după gratii pentru că şi-a omorât părinţii într-un mod care a oripilat întreaga opinie publică, răstignindu-şi mama.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE