More

    Guvernul, acuzat că a schimbat prefecţii la indicaţiile PNL

    alde

    Deputatul ALDE Ovidiu Silaghi şi preşedintele ALDE Satu Mare, Adrian Ştef, au atacat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, schimbarea prefecţilor, demers pe care îl consideră pur politic. Mai exact, Ovidiu Silaghi a precizat că după eşecul PNL de a schimba Legea electorală, liderii formaţiunii s-ar fi reorientat spre schimbarea prefecţilor, care “numesc preşedinţii secţiilor de votare”. La rândul său, Adrian Ştef a acuzat Guvernul Dacian Cioloş că urmăreşte o recentralizare administrativă, care ar afecta în mod grav interesele comunităţilor locale.

    Schimbarea prefecţilor, o mişcare politică?!
    Deputatul ALDE Ovidiu Silaghi a acuzat Guvernul Dacian Cioloş că a făcut schimbarea prefecţilor din considerente pur politice, în condiţiile în care o parte din noii prefecţi ar fi avut legături cu PNL. “Cu toate că Guvernul Cioloş a promis că va pune doar tehnocraţi în aceste funcţii, am observat că cel puţin o treime din aceşti prefecţi au fost schimbaţi. De regulă, schimbarea unui prefect are loc când s-au constatat deficienţe în activitatea lui. Ori, probabilitatea să constaţi la aproape o treime din prefecţi deficienţe în activitate în aceeaşi zi este ca şi cum ai câştiga la 6 din 49. Deci, mi se pare o mişcare pur politică, cu atât mai mult cu cât cea mai mare parte dintre ei sunt ori foşti membri ai Partidului Naţional Liberal ori oameni care au candidat pe diferite funcţii la Partidul Naţional Liberal”, a spus Ovidiu Silaghi.

    ALDE sare la gâtul PNL
    Ovidiu Silaghi a mai acuzat Guvernul că ar face jocurile politice ale PNL. Concret, pentru că nu ar fi reuşit să obţină organizarea alegerilor locale în două tururi de scrutin, PNL s-ar fi concentrat pentru schimbarea prefecţilor, care joacă un rol important în organizarea alegerilor locale. “În mod cert că după ce Partidul Naţional Liberal, PDL, a încercat prin diferite variante să schimbe Legea electorală a alegerilor locale, propunând cele două tururi de scrutin, cu câteva săptămâni înainte de declanşarea alegerilor, schimbarea prefecţilor ne ridică un mare semn de întrebare şi credem că este în avantajul lor, pentru că, după cum bine ştiţi, prefecţii au un foarte important rol în alegerile electorale, atât locale cât şi generale, pentru că prefecţii sunt cei care numesc preşedinţii secţiilor de votare (…) Nu punem la îndoială profesionalismul lor, mi se pare normal să credem în buna lor credinţă, dar o schimbare în bloc se pare să fie făcută doar din considerente politice”, a mai spus Ovidiu Silaghi.

    Adrian Ştef, atac la Dacian Cioloş
    Liderul ALDE Satu Mare, Adrian Ştef, a acuzat Guvernul Cioloş că periclitează dezvoltarea comunităţilor locale prin incapacitarea primăriilor de a accesa pe viitor fonduri europene. “Din discuţia pe care am avut-o cu primarii care au participat, primarii s-au întors destul de speriaţi de la acea întâlnire cu premierul. Premierul le-a adus în vedere că nu vor mai fi alocări bugetare pentru primării, dar şi dacă vor fi făcute vor scădea în mod dramatic. Adică, să le spui primarilor că vei scădea alocările bugetare în condiţiile în care începe pregătirea pentru următoarea perioadă de absorbţie a fondurilor europene şi este nevoie de sume de bani pentru derularea acestor proiecte europene”, a spus Adrian Ştef.

    Guvernul, atacat că vrea recentralizare
    Adrian Ştef l-a mai acuzat pe Dacian Cioloş că ar urmări o recentralizare administrativă, ceea ce ar afecta grav interesele comunităţilor locale. “Le-a mai explicat premierul că ar trebui comasate nişte comune pentru că îşi pot susţine funcţionarea din încasările pe care le fac. În mod curios, premierul nu vorbeşte să desfiinţăm prefecturile. Eu nu înţeleg de ce nu desfiinţăm prefecturile ca să facem economii de bani, Iarăşi vorbim despre descentralizare, da inversă. Adică, recentralizăm. (…) Eu chiar cred că interfaţa unei localităţi este primarul, care cunoaşte foarte bine greutăţile cu care se confruntă acea comunitate”, a conchis Adrian Ştef.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE