More

    Chiri, Piţi şi Balonul de Aur

    S-a făcut dreptate! După patru ani de domnie a lui Lionel Messi (2009, 2010, 2011, 2012), Balonul de Aur i-a revenit din nou lui Cristiano Ronaldo! Starul lui Real Madrid a fost desemnat pentru a doua oară cel mai bun fotbalist al planetei, după ce triumfase şi în 2008, pe când evolua la Manchester United. Bătălia finală a fost destul de strânsă: 1. Cristiano Ronaldo (Portugalia / Real Madrid) 27,99%; 2. Lionel Messi (Argentina / Barcelona) 24,72%; 3. Franck Ribery (Franţa / Bayern Munchen) 23,36%.

    Ar fi fost o mare nedreptate ca şi în acest an să cîştige Messi. Oricum, încoronarea acestuia în 2010 a fost cel puţin discutabilă. A fost anul în care Spania cucerea titlul mondial, iar Argentina – cu Messi pe teren şi cu Maradona pe banca tehnică – părăsea competiţia în mod umilitor: 0-4 cu Germania, în sferturi de finală. Atunci, în 2010, Messi i-a fost preferat lui Xavi în „finala” pentru Balonul de Aur, deşi „regizorul” spaniol făcuse un Mondial magistral şi contribuise, alături de starul argentinian, la succesele Barcelonei.

    Personal, cred că, în 2013, Messi nu merita nici măcar locul 2. În fond, Barcelona a fost spulberată de Bayern Munchen în semifinalale Ligii Campionilor: 0-4 şi 0-3, scor general 0-7! Drept urmare, era normal ca Ribery sau Robben să fie plasat înaintea lui Messi, mai ales că argentinianul n-a avut un an strălucit.
    Cristiano Ronaldo, în schimb, a fost magistral în momentele-cheie: cele două meciuri de baraj ale Portugaliei cu Suedia, decisive pentru calificarea la Mondialul brazilian. Să ne amintim: 1-0 în tur, gol Cristiano Ronaldo; 3-2 în retur, goluri Cristiano Ronaldo (toate trei în repriza a doua!), respectiv Zlatan Ibrahimovici (amândouă). Astfel, scorul general, Portugalia – Suedia 4-2, poate fi scris şi altfel: Ronaldo – Ibrahimovici 4-2. Minutele 50, 77, 79, cele în care Ronaldo a înscris la Stockholm, reprezintă viza portughezului spre tărâmul Balonului de Aur.
    Marii fotbalişti ies la rampă atunci cînd sunt mize mari, aşa cum au făcut-o, de exemplu, brazilianul Pele (triplu campion mondial, în 1958, 1962 şi 1970), italianul Paolo Rossi (golgeterul CM 1982) şi, mai ales, argentinianul Diego Armando Maradona (magistral la titlul cucerit în 1986, impresionant şi când şi-a propulsat echipa spre finala din 1990).

    O vorbă şi despre voturile acordate, în contul României, de selecţionerul şi de căpitanul echipei naţionale. Victor Piţurcă a „văzut” următorul podium: 1. Messi; 2. Ronaldo; 3. Robben. Vlad Chiricheş le-a dat puncte lui: 1. Ronaldo; 2. Ribery; 3. Ibrahimovici.

    Principala observaţie este aceea că fundaşul lui Tottenham a „ghicit” perfect primele două locuri, în vreme ce selecţionerul a navigat în derivă. Iar faptul că Piţurcă a votat în stil latino-american (cu subiectivismul de rigoare), în vreme ce europenii au mers mai degrabă pe mâna lui Ronaldo, ne spune ceva despre profilul telenovelist al celui care ne-a oferit, recent, durerosul eşec din dubla cu Grecia.
    Grigore Cartianu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE