Kovacs Istvan, acoperit de regulament!



Faza care a stârnit cele mai mari controverse, la derby-ul CFR – FCSB, 2-0, a fost momentul în care Mario Camora a atins mingea cu mâna în careu, fază la care Istvan Kovacs a lăsat jocul să continue.

Cei de la FCSB au contestat decizia arbitrului, solicitând penalty și acuzându-l pe central de o greșeală care a contat mult în economia partidei.
Doar că decizia lui Istvan Kovacs pare corectă, dacă sunt consultate „Regulile Jocului”, manualul arbitrilor la nivel mondial. Faza judecată de Kovacs ține de „Legea 12 – Greșeli și conduită necorespunzătoare/ henț”. În acest articol sunt explicate situațiile în care atingerea mingii cu mâna nu se consideră infracțiune și nu trebuie penalizată.

Hențul lui Camora din meciul CFR – FCSB. Ce se arată
în „Regulile Jocului”
„Nu este infracțiune dacă mingea atinge mâna/brațul jucătorului:
Direct din corpul sau din capul jucătorului (inclusiv din propriul picior)
Direct din corpul sau din capul altui jucător, care este aproape (inclusiv din picior)
Dacă mâna/ brațul este aproape de corp și nu își face corpul mai mare în mod nenatural
Când un jucător cade și mâna/brațul este între corp și sol, pentru a-și susține corpul, dar nu extinsă în lateral sau vertical departe de corp” se arată în „Regulile Jocului”.

Istvan Kovacs a respectat și recomandările UEFA
La faza incriminată din jocul CFR – FCSB, Istvan Kovacs a considerat că mingea atinge mâna lui Camora direct din capul altui jucător, care este aproape. În plus, jucătorul nu își face corpul mai mare în mod nenatural, în sensul că poziția în care își ține mâna este una naturală, el fiind în alergare și nu are intenția de a-și crea un avantaj cu mâna..
Istvan Kovacs a luat decizia corectă și în privința recomandărilor UEFA, care le sugerează arbitrilor să nu penalizeze hențul în câteva ipostaze:
Când mingea vine de la o distanță scurtă/minge neașteptată
Când Mâna este în poziție naturală
Când jucătorul nu poate să împiedice contactul cu mingea
Kovacs a considerat că toate aceste situații se aplică la faza de la partida CFR – FCSB și, în consecință, a considerat că nu se impunea acordarea penalty-ului solicitat de oaspeți, în baza regulamentului și a recomandărilor UEFA scrie prosport.ro.

Apărat de Cristi Balaj
După derby-ul CFR-FCSB, careianul Istvan Kovacs este apărat de fostul arbitru Cristi Balaj, după ce acesta a făcut o serie de erori în meciul CFR Cluj – FCSB 2-0.
Cristi Balaj susține că Istvan Kovacs este cel mai bine pregătit arbitru român, dar este de părere că centralul din Carei nu ar fi trebuit să reacționeze așa cum a făcut-o în ceea ce îl privește pe Dennis Man.
Mai mult, Cristi Balaj a dezvăluit că Istvan Kovacs „a fost tăvălit, legat de probleme de etnie”.
„Istvan Kovacs nu trebuia să reacţioneze aşa. În fotbalul din România, păstorit de către ei, care dau sancţiuni şi uneori iartă, şi cu Istvan Kovacs, care a fost tăvălit, legat de probleme de etnie, a fost tăvălit, şi l-au lăsat în pace, l-au lăsat în deşert, nu a fost protejat….
Țin să îi aduc la cunoştinţă că, în România, dacă procedezi aşa cum spui tu, Andrei Vochin, ai termina meciurile prin minutul 60, 30, 45… Noi ducem meciurile până la final” a spus Cristi Balaj, conform Telekom Sport.

Cristi Balaj: „Kovacs nu a fost sprijinit de Federație, a fost lăsat de izbeliște!”
Totodată, Cristi Balaj a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Istvan Kovacs, centralul din Carei delegat la meciul CFR Cluj – FCSB 2-0.
”A întrebat, Cine eşti tu, Kovacs Istvan!? Kovacs Istvan este un arbitru care munceşte zi de zi, care este cel mai bine pregătit arbitru, fizic, din lume, care a ajuns acolo, noi având deja un arbitru la nivelul Elite, pe Haţegan, pentru că are calităţi incomparabile mai bune decât mulţi arbitri din alte ţări, care a pătimit foarte mult din cauză faptului că îl cheamă Kovacs şi nu Balaj sau Panduru. Nu a fost sprijinit de Federaţie, a fost lăsat de izbelişte” a spus Cristi Balaj.





ULTIMELE ȘTIRI

Latest Posts