More


  Cel mai important codice de legi, licitat la 11.000 de euro

  - Advertisement -

  “Îndreptarea legii” este cel mai important codice de legi apărut în Ţările Române în Evul Mediu, în anul 1652. Acesta a fost adjudecat la 11.000 de euro, marţi seară, la licitaţia de artă sacră, organizată online de casa Artmark.

  Codicele este cunoscut ca si “Pravila cea Mare a Ţării și cuprinde “toată judecata arhierească şi împărătească”, destinată atât clerului cât şi mirenilor care era reprezentat prin popor. Scrierea a fost tradusă din limba greacă, la Târgovişte, în tipografia domnitorului Matei Basarab. Exemplarul, cu ex-libris Maria Cantacuzino, nu este cunoscut în literatura de specialitate, se află în stare bună de păstrare şi are valoare patrimonială deosebită, potrivit Artmark.

  La licitatie au fost prezentate  aproximativ 200 de icoane rare şi cărţi vechi.

  Prima variantă a Constituţiei americane, cea din perioada Confederaţiei celor 13 state americane şi urmând Declaraţiei de Independenţă din 1776, care a reprezentat o premieră pentru piaţa românească de artă şi obiecte de colecţie, nu a fost adjudecată.

  Între loturile adjudecate s-au numărat: uşi împărăteşti “Buna Vestire” de şcoală brâncovenească (începutul secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe lemn, cu riză din argint, “Sfântul Eustaţie şi opt scene din viaţa sa”, şcoală grecească (a doua jumătate a secolului al XVIII-lea), la 6.000 de euro, o icoană pe glajă “Maica Domnului Îndurerată”, zugrav Sava Moga (1860), la 5.500 de euro.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img