More

    Exigențele responsabile ale Deciziilor

    ,,Deciziile pe care le iei sub imperiul fricii, vinovăţiei, ruşinii, geloziei, invidiei, furiei, nu sunt decizii bune pentru tine. Sunt decizii pe care le iei impulsionat de emoţii negative şi în cel mai bun caz te vor îndepărta de ceva, însă nu te vor aduce mai aproape de visurile tale. Ai mari şanse să mergi exact în direcţia opusă. Deciziile bune sunt cele pe care le iei având o motivaţie pozitivă: împlinirea, iubirea, pasiunea, fericirea, satisfacţia sau atingerea unui vis.” ( Dr. Ursula Yvonne Sandner – psihoterapeut). Se vorbește foarte mult despre decizii în ultima perioadă de timp. Ele pot să ne propulseze pe calea succesului sau insuccesului, iar bucuriile sau supărările le suportăm noi în calitate de decidenți. De nenumărate ori luăm decizii pe seama unor informații false, pe care nici măcar nu le-am verificat suficient de bine. Alteori, nu ținem cont de marjele de risc, nu le evaluăm cum trebuie și luăm decizii „luminați” de mirajul unui câștig consistent material sau politic. Documentarea minuțioasă este, cum se spune, secretul succesului. Nu trebuie să facem „niciun fel de rabat” de la exigențele necesare colectării informațiilor, verificării acestora, cel puțin din trei surse, și abia apoi să emitem judecăți de valoare în baza cărora să luăm o decizie definitivă. În timpul documentării sunt foarte importante și observațiile specialiștilor, deoarece interpretările noastre s-ar putea să fie eronate din moment ce nu avem studii aprofundate într-un domeniu sau altul. De obicei, la elaborarea deciziilor participă toți cei implicați în politică, într-o afacere sau când este vorba de a încheia un contract. Cu siguranță, aceste reguli, în ceea ce privește luarea unei decizii, sunt de referință, pentru că situațiile de viață sunt extrem de complexe și neprevăzute, iar profitori „există la tot pasul”…pe toate palierele vieții sociale, economice și politice.

    Se spune că niciodată nu trebuie să luați singuri „decizii ad-hoc”, pompieristice, pentru că s-ar putea să fiți cuprinși de „mirajul” unei oferte, care are în spatele ei un șiretlic. Expresiile de genul: „Lasă-mi timp de gândire până mâine” sau „Mă consult și cu specialiștii mei și-apoi o să vă dau un răspuns!”, vă oferă posibilitatea de a analiza în tihnă toate aspectele pozitive sau negative ale unei oferte tentante. Mai mult de-atât veți avea posibilitatea să evaluați posibilele consecințe, la care veți putea adăuga și măsurile de siguranță, de garanție și securitate a viitoarei investiții sau strategii politice. În viața de zi cu zi, suntem asaltați de nenumărate situații de conjunctură, în care trebuie să luăm decizii urgente. Trebuie să gândim repede, să evaluăm situația de fapt, dar și să întrevedem posibilele consecințe negative. Atunci, apelăm la prieteni, la familie, la colegi de muncă, la instituții de specialitate pentru a ne verifica ipotetica decizie. De multe ori, primim răspunsuri de genul: „Nu știu, faci cum vrei, dar eu cred că ar fi mai bine așa…” sau „Eu nu m-am confruntat cu astfel de situații, întreabă pe altcineva…”. Disperarea apare în momentul în care nu avem suficiente informații și trebuie să luăm o decizie urgentă. Rămânem singuri în fața actului decizional și ne temem de posibilele acuzații ulterioare ale familiei, prietenilor sau colegilor, dacă decizia luată nu a fost cea corectă.

    „Avalanșa” de acuzații se abate asupra noastră în momentul în care decizia s-a dovedit a fi incorectă, neprofitabilă în alte cazuri, iar cei „dragi”…, care nu s-au implicat în actul decizional, devin foarte „deștepți” în momentul în care judecă retroactiv decizia luată de tine. Atunci funcționează cel mai bine zicalele: „Mulți eroi după război!” sau „După ploaie chepeneag”. Dacă decizia s-a dovedit a fi corectă și profitabilă toți cei apropiați te copleșesc cu tot felul de cuvinte de laudă. În țările dezvoltate, deciziile sunt luate la nivelul echipelor de lucru. Fiecare, pe „felia lui”, studiază din toate punctele de vedere perspectivele, tendințele existente pe piață, experiențele nefaste, ultimele cercetări în domeniu, iar după ore îndelungate de documentare și analize comparate, informațiile sunt prezentate în sinteză, în mod pragmatic, în fața Consiliului decizional. Chiar și la nivelul familiei, deciziile trebuie luate împreună cu cei dragi, chiar și cu rudeniile și alți specialiști din domeniul juridic sau economic – în funcție de proiectul existent. Oricum, este bine să „nu dați cu oiștea-n gard”, să vă documentați și să vă luați măsurile maxime de siguranță, pentru ca să nu aveți surprize neplăcute în familie, la locul de muncă sau în orice alt „domeniu de activitate” al vieții sociale. Iată un citat celebru lăsat posterității de Înțelepciunea populară: ,,Nu promite când ești fericit, nu răspunde când ești nervos, nu lua decizii când ești trist.”

    Dumitru Țimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE