More


  Drumuri închise în estul țării din cauza inundațiilor

  - Advertisement -

  Ploile abundente din ultimele zile continuă să producă pagube în județele din estul țării. Două drumuri judeţene din Vrancea au fost blocate, după ce râul Putna a ieşit din matcă şi a inundat carosabilul, iar 20 de gospodării au fost inundate. În Neamț, mai multe familii au fost izolate de apele crescute, care au rupt un pod. Inundații au provocat daune și în județele Tulcea, Galați și Brăila.

  ACTUALIZARE 11.55 GALAȚI. Zeci de curţi, anexe gospodăreşti, subsoluri şi străzi au fost inundate, duminică, în cartierele Valea Oraşului şi Barboşi din municipiul Galaţi, în urma ploii torenţiale.

  Între orele 5.00 şi 8.00, în municipiul Galaţi s-au înregistrat cantităţi importante de precipitaţii, din primele estimări acestea fiind cuprinse între 60 şi 80 l/mp, iar apa s-a acumulat în mai multe zone din oraş, potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

  Cele trei pompe de la Staţia de pompare 13 iunie funcţionează la capacitate maximă, de 5.000 metri cubi/oră fiecare. Din cauza debitului mare al Dunării, apa acumulată în Valea Oraşului nu poate fi deversată gravitaţional şi se evacuează doar prin pompare.

  Apa s-a acumulat şi în cartierul Barboşi, iar echipele de intervenţie sunt în teren. Din cauza căderilor de tensiune, temporar se înregistrează şi întreruperi în ceea ce priveşte furnizarea apei curente.

  Echipele de intervenţie de la Apă Canal, Ecosal şi Gospodărire Urbană acţionează pentru evacuarea apei, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

  ACTUALIZARE 10.50 BRĂILA. Cincizeci de gospodării din localitatea Vădeni, județul Brăila, care se află sub cod roşu de averse, sunt inundate duminică dimineață şi se acţionează pentru scoaterea apei din curţile oamenilor.

  “Acţionăm cu două buldoexcavatoare şi cu o vidanjă. Am vorbit şi cu cei de la ANIF să acţioneze pe partea de desecare, dar din cauza faptului că sunt descărcări electrice, se merge mai încet, de teamă să nu se ardă motoarele. Am avut ceva probleme şi în localităţile Pietroiu şi Baldovineşti, dar le-am rezolvat. Plouă foarte mult, iar din şanţuri apa a plecat spre curţile oamenilor. Avem aproximativ cincizeci de curţi inundate. Facem şi noi cât putem, înaintea focului şi a apei nu ai unde să te duci”, a declarat primarul comunei Vădeni, Coman Stanca, potrivit Agerpres.

  Purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian, a declarat că în localitatea Vădeni ISU intervine cu două motopompe pentru evacuarea apei din gospodarii.

  Localitatea Vădeni se află sub cod roşu de averse, care vor depăşi 35-40 l mp şi frecvente descărcări electrice.

  TULCEA. Mai multe curţi au fost inundate şi traficul este blocat pe DN 22 între Luncaviţa şi Văcăreni din cauza unei alunecări de teren în urma ploilor abundente, a anunţat duminică dimineaţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) “Delta” al judeţului Tulcea.

  Potrivit sursei citate, au fost inundate două curţi în localitatea I. C. Brătianu şi o curte în Rachelu.

  Pe DN 22 (E 87) circulaţia este blocată între Luncaviţa şi Văcăreni în urma unei alunecări de teren. Traficul este restricţionat în totalitate pe DN 22 şi circulaţia este deviată pe ruta DN 22 – Măcin – DN 22D – Horia – DN 22F – Nalbant – DN 22A – Cataloi – DN22 Tulcea, conform Centrului Infotrafic al Poliţiei Române.

  ISU a intervenit cu un ofiţer şi 18 subofiţeri, trei autospeciale şi patru motopompe iar la acţiuni au participat şi Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile afectate, cu motopompele şi utilajele din dotare.

  Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică noi avertizări de ploi abundente şi vijelii şi a instituit cod portocaliu în partea de est, nord-est şi sud-est a ţării.

  Potrivit meteorologilor, vor fi averse abundente, descărcări electrice şi, izolat, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 40 – 50 de l/mp şi pe arii restrânse 60 – 80 l/mp.

  De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis duminică dimineaţa o avertizare cod roşu de inundaţii pe râuri din judeţul Tulcea.

  Știrea inițială

  VRANCEA. O femeie de 82 de ani, din Bilieşti, a fost salvată de poliţişti, duminică dimineaţa, după ce locuinţa acesteia a fost inundată de apele revărsate ale râului Putna.

  “În această dimineaţă, în jurul orei 4,00, un echipaj de poliţie al Secţiei 1 Poliţie Rurală Goleşti a intervenit în comuna Bilieşti, acolo unde o femeie în vârstă de 82 de ani se afla în locuinţa inundată. Unul dintre poliţiştii aflaţi în serviciu pe timpul nopţi, care a fost şeful de post al comunei Bilieşti, cunoscând faptul că femeia locuia singură, a mers să verifice situaţia în care se află aceasta. Echipajul de poliţie a constatat că atât în curtea locuinţei, cât şi în interiorul acesteia cantitatea de precipitaţii acumulată atingea circa 100 cm, femeia aflându-se într-o reală situaţie de pericol”, a precizat IPJ Vrancea.

  Potrivit sursei citate, femeia a fost găsită dormind şi a fost evacuată de poliţişti pe braţe, fiind condusă la o familie din vecinătate.

  La Bilieşti, după revărsarea râului Putna, circa 50 de gospodării au fost inundate. Trei persoane au fost evacuate, iar alte zece s-au autoevacuat după ce apa a pătruns în gospodării. Şi DJ 204D a fost închis traficului, duminică dimineaţa, după ce apa a inundat partea carosabilă.

  “20 de gospodării sunt inundate la Bilieşti, iar DJ 204D este blocat de apele revărsate. Alte zece curţi sunt inundate la Mirceşti, tot din cauza apelor râului Putna. De asemenea, la Coza, mai multe gospodării au fost inundate, iar la Nereju, DJ 205D, este blocat din cauza creşterii râului Zăbala”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea, Cristina Pârvu.

  Centrul de vaccinare de la Suraia rămâne închis publicului duminică, după ce drumul judeţean 204D, care face legătura între Focşani şi localitate, a fost blocat de apele revărsate ale râului Putna.

  “Centrul de vaccinare de la Suraia rămâne închis astăzi, deoarece nici personalul, dar nici pacienţii nu pot ajunge în localitate din cauza apelor revărsate. Râul Putna a spart digul de protecţie la Bilieşti, astfel că şoseaua spre Suraia este blocată. Vom continua să asigurăm vaccinarea pentru pacienţii programaţi la Suraia în cadrul centrului mobil din parcarea centrului comercial Promenada Mall”, a declarat coordonatorul judeţean al campaniei de vaccinare, medicul Janina Lazăr, potrivit Agerpres.

  Drumul care face legătura între Focşani şi Suraia este blocat de apă la Bilieşti, în zonă fiind, de asemenea, inundate mai multe gospodării.

  În judeţul Vrancea este în vigoare o avertizare meteo de ploi abundente până la ora 23,00.

  NEAMȚ. În județul Neamț, patru familii din localitatea Neguleşti, comuna Piatra Şoimului, au rămas izolate după ce podeţul peste pârâul Iapa a fost luat de viituri, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.

  Potrivit sursei citate, este vorba 7 persoane, între care un vârstnic, de 80 de ani, şi un bebeluş.

  “Persoanele izolate nu au solicitat asistenţă medicală. Pompierii, cu ajutorul autospecialei de intervenţie şi salvare de la înălţime, au trecut pe malul drept al pârâului Iapa şi au dus pâine şi lapte praf. Toate persoanele izolate au refuzat evacuarea din gospodării”, a afirmat locotenentul Irina Popa.

  Misiunea a avut un grad ridicat de risc, deoarece deplasarea peste pârâu s-a făcut pe sub o linie electrică de medie tensiune, a menţionat sursa citată.

  Sursa: Digi24  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img