41 de ani fără o zi… Asta e diferența dintre cele două date… Banale pentru un om de rând, istorice însă pentru fotbalul sătmărean.

Pe 22 iunie 1980 arbitrul sătmărean Otto Anderco aflat atunci în vârful carierei făcea parte din brigada celebrului Nicolae Rainea la finala, da ați citit bine, FINALA campionatului European de fotbal dintre RFG și Belgia.

A fost primul European cu opt echipe calificate. S-a jucat în Italia cu două grupe de patru. Cîştigătoarele grupelor au jucat finala iar echipele de pe doi, direct finala mică… N-am avut semifinale… Cehoslovacia a câștigat la penalty-uri, 9-8 , finala mică cu Italia. Iar apoi, la Roma, Germania Federală a trecut de Belgia cu 2-1, Hrubesch a marcat golul victoriei în minutul 88.

Iar în brigada ce a oficiat la finală a fost și sătmăreanul Otto Anderco… Din păcate, peste un an Otto Anderco a fost scos de regim din arbitraj. Iar de atunci arbitrajul sătmărean a avut iată de așteptat peste patru decenii pentru a avea un nou reprezentant la un turneu final…
Aseară Kovacs Istvan a debutat la centru la EURO 2020. A condus excelent (a demonstrat-o și VAR-ul) meciul Olandei cu Macedonia de Nord… Un debut pentru Kovacs în ziua retragerii unui mare jucător… Pandev… Peste trei ani vom avea un nou European… Ce-ar fi… dacă… l-am vedea pe Kovacs, cu adevărat pe urmele lui Otto Anderco… Într-o finală de EURO…

Respect și odihnă veșnică marelui Otto Anderco…
Baftă multă Kovacs Istvan!

Florin Muresan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here