More


  Un staroste spontan, cu carisma și cu umor fin

  - Advertisement -

  Născut la data de 24 iulie 1964 în localitatea Bobota jud .Salaj, vine dintr-o familie de oameni simpli, cărora le-a plăcut munca și distracția. A absolvit cursurile de subofițeri din MI iar după terminarea scolii, a fost repartizat în județul Satu Mare. Are o familie frumoasa de care se bucura, în fiecare zi.

  Cum ați prins drag de tarostit?
  În feciorie am fost chemator la o nuntă și am prins drag de acele momente pline de emoții, de vorbele minunate pe care le-am auzit de la un taroste din satul meu Bobota. A fost o decizie spontană, simțeam ca mi se potrivește acest rol, deoarece a fi taroste înseamnă a fi un bun actor. Starostele este persoana trimisă oficial de un tânăr, la părinții unei fete pentru a o cere în căsătorie.

  Cât de mult aport aduce un staroste unei nunți?
  Depinde de câți înțeleg ceea ce transmite starostele. Din punctul meu de vedere, trebuie să fie omni prezent la toate nunțile din România, fiindcă el face parte din istoria,din identitatea poporului român. Vorbim de un om care creează bună dispoziție la o nuntă, nu de un eveniment oarecare, poate cel mai important eveniment din viata fiecărui individ dintr-o societate normala. Consider că activitatea de staroste ar trebui sa fie privită cu mult mai multă responsabilitate.

  Taroste sau staroste?
  Depinde foarte mult de dialectul fiecărui zone. Unii oameni numesc fruntașul ceremoniilor, staroste iar alții taroste.

  Ce caliati trebuie să ai pentru a fii un staroste bun și apreciat?
  Pentru a fi un staroste de excepție trebuie să fi un organizator, si un mare orator, să ai carisma, umor fin, perseverență și nu în ultimul rand spontan. Să fi în măsură sa rezalizezi o alternanță perfecta a evenimentului, cu maximum de siguranță și implicarea cuplului, să pui în lumina farmecul și personalitatea mirilor, să îi scutesti de toate problemele organizatorice. Aceste calități le au toți cei care ridică statul de staroste, la nivel de profesie. Starostele reprezintă mirii în cea mai frumoasă zi din viata lor.

  Sunt tineri care vă calcă pe urme, care-și doresc să învețe meserie de la dumneavostră?
  Deocamdată nu am avut plăcerea de a fi căutat sau de a-mi cere un sfat .Tinerii în general își doresc simplitate, ceea ce nu scoate cu adevărat în evidenta evenimentul respectiv. Dacă cineva și-ar dori cu adevărat să îmi calce pe urme, cu drag și cu multă bucurie l-aș îndruma pentru a fi un staroste tradițional.

  Cum a fost perioada pandemiei pentru dumneavoastră?
  Perioada pandemie a fost dificila, atat pentru noi cei care oferim servicii pentru evenimente dar și pentru cei care au avut programate evenimente în această perioadă.

  Sunt miri care preferă acest eveniment fără staroste. Cum vedeți acest aspect?
  Îl numesc un eveniment fără organizare. Trendul este excedent și dacă în urma cu 15 , 20 ani lasă mult de dorit rolul unui staroste, în organizarea lumii în ziua nuntii se raporta cel mult la cititul unei poezii cu tilc moralizator. Trebuie să știți că sunt tineri care aleg starostele modern, deși nu are nimic în comun cu starostele din tradiție.

  Cine plânge mai mult la momentele prezentate de dumneavostră, mirii sau părinții?
  Aidoma taina cununiei este un eveniment de maximă însemnătate în viata unui om. De aceea, însurătoarea și maritisul sunt momente probabil, unice în viata omului și din aceasta cauza, sunt de o încărcătură emoțională foarte mare pentru toți cei prezenți .

  Ce nu vă place la oameni?
  Lipsa respectului față de cei din jur.
  Și cum zice Starostele Costică Mureșan, cine n-are clop să-și cumpere și cine are să-l pună jos ca și starostele nost’
  Vă doresc noroc și bucurie!

  Raluca Jofi  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img