More

    Alexandru Rafila: Vom depăsi 25.000 de cazuri/zi săptămâna viitoare

    Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că în cursul săptămânii viitoare ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri și s-ar putea ajunge la un prag de 28.000 de cazuri pe zi.

    „Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane – acum avem 1,25 şi în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii duminică, la emisiunea Inisder Politic difuzată de Prima TV.

    Alexandru Rafila mai explică faptul că panta descendentă a valului pandemic depinde de numărul de persoane care au fost afectate în acest val, dar şi gradul de vaccinare în rândul populaţiei.

    Medicul a subliniat importanţa „utilizării corecte” a măştii de protecţie sanitare.

    În ceea ce priveşte posibila adaptare a vaccinurilor la varianta virală Omicron, medicul a explicat că valul pandemiei s-a derulat cu viteză foarte mare, mai mare decât posibilitatea adaptabilităţii vaccinurilor la această tulpină, iar înainte de a putea fi administrată populaţiei noua variantă a vaccinului, poate apărea o tulpină nouă.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE