More


  Eveniment. Sezonul de Rally Raid debutează la Carei cu ” Baja 2022”

  - Advertisement -

  Campionatul Național de Rally Raid debutează în acest sezon la Satu Mare, în perioada 9-11 iunie, odată cu Baja Satu Mare, etapă comună româno-maghiară organizată în România de NSM Motorsport.

  La startul etapei sătmărene se vor alinia 34 de echipaje la categoria Auto, dintre care 16 prezențe românești, 13 maghiare, 4 cehe respectiv o prezență din Dubai. De asemenea, la start vor fi prezenți și 15 rideri, atât pe motociclete cât și pe Quad-uri. La categoria Moto-Quad, România nu va avea reprezentanți, întrucât etapa sătmăreană nu face parte din calendarul de Rally Raid al Federației Române de Motociclism. Prezențele pe motociclete numără 9 participanți, din care 5 maghiari și 4 slovaci, respectiv alți 6 participanți pe Quad-uri, din care 4 maghiari și câte un reprezentant din Slovacia și Cehia.

  Lista de înscrieri pentru România este deschisă de vicecampionii en-titre Emil Nestor cu Horia Platona și ceea ce ei numesc Dacia Duster, întrucât mașina pe care o cunoaștem noi de zi cu zi a trecut printr-o serie impresionantă de modificări, ceea ce i-au permis campionului la viteză în coastă din 2020 să ajungă la victorii spectaculoase la Rally Raid, împotriva altor mașini mult mai bine pregătite. Deși nu este o surpriză să-i vedem la start pe Florin Guran cu Valentin Hard, cei doi fiind o prezență deosebit de activă în Rally Raid-ul românesc, observăm totuși o schimbare pentru vicecampionii clasei Auto TH din 2019, echipajul brașovean făcând trecerea de la Isuzu D-Max la Nissan Navara pregătit în garajele NSM Motorsport, club organizatoric pentru etapa din Satu Mare. De altfel, NSM Motorsport îi va avea la start pe Mircea Șipoș cu Andi Iordan, la volanul unuia dintre modelele Nissan Navara ale clubului, similar cu cel cu care în trecut l-am văzut la start pe Ovidiu Domide, prezent la această ediție în calitate de director organizatoric. De asemenea, la start vor fi prezenți și Mihai Leonte cu Mihai Stoica, campionii clasei Autor TH2 în 2020, dar și Rudolf Hofmann, vicecampion al grupei SSV în sezonul precedent, respectiv Attila Ferencz, vicecampion la Auto TH1 în 2020. Din păcate, campionii ultimelor sezoane, Călin Cămărășan și Claudiu Barbu lipsesc de la etapa de debut a sezonului.

  Baja Satu Mare debutează oficial în data de 10 iunie, începând cu ora 10:00, atunci când va avea loc Startul Festiv în fața hotelului L’Art din Municipiul Carei. Etapa sătmăreană programează un total de 604 km, din care 340,5 km de sectoare selective (probe speciale), împărțite în două zile de concurs. Prima zi de concurs programează prologul și primele 2 probe speciale cu un totald e 59,7 km, dar și o probă Super Specială în aceeași locație cu Startul Festiv, în timp ce a doua și ultima zi de concurs va purta echipajele și riderii pe cele 4 probe speciale rămase, adică un total de 280,8 km de probe speciale.

  De menționat este faptul că o competiție de Rally Raid se diferențiază de raliuri în diverse forme: dacă la raliu se cronometrează numai timpii de pe probele speciale, la Rally Raid lucrurile stau altfel, fiind cronometrat timpul total de la start la linia de sosire, adică inclusiv etapele de legătură. Un alt aspect care diferențiază raliurile de Rally Raid este desfășurarea propriu-zisă a competiției, singurul lucru comun fiind Road Book-ul. Însă, dacă la raliu, Road Book-ul este utilizat de către echipaje pentru a face recunoașterile probelor speciale și deplasarea de un control orar la celălalt, la Rally Raid, Road Book-ul este utilizat în permanență, echipajele neavând parte de recunoaștere prealabilă a traseului. ( foto – MNASZ Orszagos Terep-Rallye Bajnoksag)

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img