More

  Țeapă cu like-uri

  Poliția Română informează cu privire la un nou mod de înșelăciune propagat prin intermediul aplicațiilor mobile de relaționare „Apreciază postări pentru bani!”. Adică este un fel de țeapă cu like-uri.

  Sub pretextul simplu al „aprecierii postărilor pentru bani”, autorii încearcă să atragă utilizatorii într-o schemă de înșelăciune în mediul online. Activitatea infracțională începe cu primirea de către utilizatori a unor mesaje nesolicitate, formulate în limba engleză sau română, care îi îndeamnă să aprecieze anumite postări pe rețelele de socializare, în special clipuri de pe platforme de specialitate, promițându-le această activitate ca fiind un al doilea job sau un venit pasiv. Pentru a crea o iluzie de legitimitate, autorii trimit sume mici de bani în conturile utilizatorilor care apreciază postările. Aceste sume se încadrează între 10 și 50 de lei, fiind menite să stimuleze participarea și să câștige încrederea potențialelor victime.

  În etapa următoare, potențialele persoane vătămate sunt încurajate să investească sume mai mari pe platforme care promit câștiguri substanțiale. Aceste promisiuni sunt întărite de invitații de a se alătura grupurilor de discuții pe o platformă de mesagerie online, unde presupuși „specialiști” în investiții îi vor ghida pentru a obține profituri mai mari. Totuși, acești „specialiști” sunt de fapt autorii care folosesc tehnici de manipulare pentru a extrage date sensibile și sume importante de bani de la persoanele vătămate.

  La nivelul țării noastre, au fost înregistrate o serie de fapte cu acest mod de operare, iar pentru prevenirea lor, cetățenii trebuie să se protejeze în mediul online și, astfel, trebuie să aibă în vedere mai multe măsuri de contracarare.

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE