More

    Ecumenismul şi Anatema !

    DUMITRU Timerman

    Am rămas profund indignat şi dezamăgit când am văzut ce vorbeşte un călugăr revoltat, la ştiri, despre credinţă şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Acest călugăr, în discursul său vehement, era confuz în tălmăcirile sale. Diferenţele pe care acest călugăr creştin ortodox le face între Rău şi Dreapta credinţă sunt cât de cât acceptabile, dar faptul că îi judecă pe reprezentanţii Bisericii Ortodoxe de pretutindeni mi se pare o „ blasfemie „, dacă ne raportăm la un răspuns memorabil dumnezeiesc lăsat nouă prin Iisus Hristos: “Când au auzit Fariseii că Isus a astupat gura Saducheilor, s-au strâns la un loc. Şi unul din ei, un învăţător al Legii, ca să-L ispitească, I-a pus întrebarea următoare: “Învăţătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?”

    Isus i-a răspuns: “‘Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, şi cu tot cugetul tău “. Aceasta este cea dintâi, şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemenea ei, este: “ Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi “. În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi Proorocii.”( Matei 22:34-40 ).

    Totuşi, n-am prea înţeles, pe deplin, ce îl nemulţumea pe acest călugăr, care s-a afişat pe un post de televiziune ? Ulterior am aflat din presa scrisă că în perioada 17-26 iunie, la Sinodul din Creta, reprezentanţii bisericii ortodoxe au semnat un acord intitulat: “Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine “. Până aici, nu mi se pare nimic revoltător ! Călugărul de la televizor n-a spus nimic despre scopul acestui acord, dar mai ales despre cauzele şi necesitatea redactării acestuia. Se vorbeşte de ecumenism şi anatemă. Poate mulţi dintre mireni nici nu cunosc înţelesul celor două cuvinte. Pentru cei care nu ştiu, după DEX, ecumenismul înseamnă: “ mişcarea de refacere a unităţii universale a Bisericilor creştine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordului şi a dialogului teologic “. Tot după DEX, am aflat înţelesul corect al cuvântului anatemă, care înseamnă: “ excluderea din sânul Bisericii sub acuzaţia de erezie; afurisenie “. După ce am analizat pe îndelete cele două cuvinte, mi-am dat seama că interpretarea intempestivă a călugărului revoltat este de-a dreptul greşită !

    În contextul religios internaţional actual, când în biserici se vorbeşte în predici despre faptul că ortodoxia este periclitată, am înţeles că acest acord din Creta nu este altceva decât un îndemn la unitate adresat tuturor bisericilor creştine. După înţelesul cuvântului ecumenism… nu poate fi acuzat nimeni de erezie, pentru că în explicarea cuvântului după DEX se spune clar că e vorba de refacerea unităţii universale a bisericilor creştine, cu un scop bine definit în acordul din Creta. Atenţie ! Această refacere a unităţii bisericilor creştine se va realiza CU RESPECTAREA AUTONOMIEI LOR. Adică, fiecare biserică va rămâne în structura ei religioasă, respectiv: ortodoxă, catolică, reformată etc.! Aici nu e vorba de anatemă! Nu e vorba de a desfiinţa biserici şi de a exclude pe cineva din sânul bisericii… de care aparţin. Din câte am dedus eu, reprezentanţii bisericilor creştine vor să se unească prin acest acord, pentru a contracara ameninţările care planează asupra creştinismului.

    Consider că reprezentanţii Bisericilor creştine ar trebui să informeze şi să explice mai bine credincioşilor creştini care este de fapt esenţa acestui acord semnat la Sinodul din Creta. Nu e vremea ca în sânul bisericilor creştine să se nască astfel de interpretări false şi de injurii menite parcă să demoleze un proiect benefic pentru toată creştinătatea. Pe de altă parte, conform rânduielilor bisericeşti, anumiţi călugări-creştini ar trebui să fie mai bine instruiţi şi informaţi, înainte de a ieşi în spaţiul public pentru a-i defăima şi judeca pe semenii lor… Ar trebui să se documenteze, să întrebe dacă nu înţeleg ceva…pentru că altfel duşmanii bisericii creştine vor specula orice slăbiciune, care nu cadrează nicidecum cu DREAPTA CREDINŢĂ a unor “rebeli” , care în mod fals văd în faţa lor numai draci !

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE