More

    Summitul UE27 de la Bratislava în care se discută viitorul UE, fără Marea Britanie. Poziţia României la reuniune

    iohannis

    Preşedintele Iohannis participă vineri la summit-ul UE27, liderii europeni reunindu-se la Bratislava pentru a discuta viitorul Uniunii, fără Marea Britanie, principalele teme pe agendă fiind consolidarea frontierelor externe, migraţia, oferirea de garanţii pentru cetăţeni în contextul globalizării.

    România pledează la întâlnirea celor 27 de preşedinţi şi premieri de la Bratislava pentru o aprofundare a integrării europene în toate procesele Uniunii Europene. “Poziţia României, poziţia pe care o voi exprima acolo foarte clar, este de o importanţă strategică naţională, pentru noi este foarte clar: vrem o aprofundare a integrării europene, vrem ca România să fie mult mai profund integrată în toate procesele Uniunii Europene şi credem că o integrare mai profundă este una din soluţiile pentru multiplele crize europene”, a spus Iohannis.
    Iohannis a explicat că integrarea aprofundată a României înseamnă integrarea în zona euro şi integrarea în spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte aderarea la zona euro, preşedintele a spus că termenul stabilit pentru 2019 a fost “nerealist” şi că România nu are o ţintă fixă.

    De asemenea, în ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen, România a primit un semnal pe această temă prin vizita preşedintelui francez Francois Hollande la Bucureşti cu trei zile înainte de summit-ul de la Bratislava, Iohannis spunând atunci că România este sprijinită de Franţa în chestiunea Schengen.

    Referitor la poziţia României pe tema viitorului UE, Iohannis a declarat că va susţine că priorităţile strategice trebuie să fie securitatea internă şi securitatea externă, creşterea economică, crearea de locuri de muncă în special pentru tineri şi consolidarea pieţei interne a Uniunii.

    “La Bratislava voi susţine că priorităţile noastre, ale Uniunii Europene, priorităţile noastre strategice trebuie să fie securitatea internă şi securitatea externă a Uniunii Europene, creşterea economică, crearea de locuri de muncă în special pentru tineri – avem un şomaj mult prea mare în rândul tinerilor la nivelul Uniunii – şi consolidarea pieţei interne a Uniunii” a declarat Iohannis.

    Preşedintele a mai spus că trebuie pus accentul pe proiecte care unesc şi nu pe acelea care aprofundează diviziunea, care se poate constata în multe situaţii, diviziunea Est -Vest, respectiv diviziunea Nord – Sud. “Aceste linii de acţiune cred că trebuie să se axeze pe patru lucruri, primul fiind concentrarea pe acele dosare care stimulează coeziunea, evitarea dosarelor care duc la o aprofundare a divizării. Doi – şi foarte important – menţinerea realizărilor cheie ale Uniunii Europene, şi aici, evident, este vorba de libertăţile fundamentale şi de piaţa internă comună, piaţa unică cu cele patru libertăţi, dar şi zona Schengen, zona euro. În al treilea rând, cred că trebuie să fim foarte oneşti şi să ne concentrăm pe creşterea transparenţei şi a legitimităţii instituţiilor europene”, a spus preşedintele.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE