More

    Gânduri optimiste la început de an universitar

    În ultimii 20 de ani, municipiul Satu Mare s-a transformat într-un centru universitar prosper, care atrage din ce în ce mai mulţi absolvenţi de liceu. Foarte mulţi tineri sătmăreni au înţeles că studiul individual, teoretic şi practic, este extrem de important în pregătirea profesională, motiv pentru care s-au înscris la una din Facultăţile existente în Satu Mare. Nu contează locaţia pentru anumite specializări, dar este foarte important ca viitorii specialişti să aprofundeze materiile predate în facultăţi. Avem absolvenţi, ai unor facultăţi din Satu Mare, care lucrează deja în Ministere, în Administraţiile Publice Locale, în ONG-uri, în domeniul ingineriei, în bănci şi în alte instituţii publice remarcabile. Există tineri sătmăreni, care au absolvit o facultate la Satu Mare, şi-au luat concursul pentru anumite posturi, din unele firme sau instituţii publice, în faţa unor absolvenţi, care au studiat la: Cluj Napoca, Oradea, Timişoara sau în alte centre universitare mari din ţară.

    Deschiderea anului universitar 2016-2017, în Universităţile din Satu Mare, a avut loc în ultimele zile sub semnul performanţelor obţinute de studenţii absolvenţi. În acest sens, studenţii din anul I au înţeles faptul că alegerea lor, în ceea ce priveşte înscrierea la o facultate din Satu Mare, nu a fost greşită. Pe feţele studenţilor sătmăreni, dar şi ale aparţinătorilor, se putea citi o seriozitate gravă, o atenţie mărită, în momentul când reprezentanţii universităţilor le-au prezentat şi perspectivele studenţeşti. În prelegerile lor, cadrele universitare au menţionat că studiul teoretic completat cu o pregătire practică adecvată vor da greutate diplomei de absolvire. O diplomă de absolvire nu are nicio valoare, dacă aceasta nu este încununată de cunoştinţe teoretice şi practice acumulate în cei trei sau patru ani de studiu universitar.

    La deschiderea anului universitar de la Satu Mare, au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, ceea ce a însemnat foarte mult pentru studenţii din anul I. De pildă, în Administraţia Publică Locală sunt foarte multe locuri vacante, iar edilii au spus că au nevoie de profesionişti, de absolvenţi foarte bine pregătiţi în domeniul comunicării şi administraţiei publice locale. O altă idee extrem de importantă, vehiculată la deschiderea anului universitar de la Satu Mare, este aceea legată de flexibilitatea ofertei universitare. Această flexibilitate universitară este calată pe cererea şi oferta de locuri de muncă existente pe piaţa forţei de muncă. Ne apropiem, după cum a rezultat din alocuţiunile rostite de cadrele didactice universitare, de sistemul de învăţământ universitar de tip occidental. Unii şefi de instituţii publice, ONG-uri, Întreprinderi Mici şi Mijlocii… se interesează de pregătirea studenţilor şi chiar şi-au exprimat dorinţa ca după absolvire, unii dintre ei să fie angajaţi în instituţiile sau firmele respective.

    O altă latură benefică pentru studenţii sătmăreni este munca de cercetare pe care aceştia o întreprind împreună cu profesorii în anii de studiu. Mulţi dintre studenţii consecvenţi şi dornici de a studia, după absolvirea facultăţii vor avea posibilitatea să lucreze în Institute de cercetare sau de sondare a opiniei publice, în ateliere de producţie în calitate de ingineri sau la diverse firme de mare prestigiu în Satu Mare sau, de ce nu, din ţară şi străinătate. Suporturile de cursuri sunt mereu reactualizate de profesorii universitari, pe parcursul anilor de studiu, cu informaţii de specialitate noi, chiar traduse din alte limbi de circulaţie internaţională. Universităţile au biblioteci fizice şi online vaste, de unde studenţii pot să-şi extragă toate informaţiile necesare pentru munca de cercetare, pentru referate sau lucrările de licenţă.
    Trebuie să recunoaştem că Satu Mare a devenit un centru universitar de mare perspectivă, iar colaboratorii universitari vin aici din: Cluj Napoca, Oradea, Arad şi chiar din străinătate, pentru a le preda studenţilor cele mai actuale cunoştinţe aferente specializărilor la care s-au înscris absolvenţii de liceu. Avem la Satu Mare studenţi de excepţie! Avem profesori universitari de prestigiu, care reuşesc să le insufle acestora bucuria de a descoperi cele mai neaşteptate deprinderi şi ascunzişuri ale viitoarei profesii. Această imagine optimistă, plină de profesionalism universitar, a încununat cu mare succes, într-o atmosferă destinsă şi distinsă, deschiderea anului universitar de la Satu Mare. Mult succes, stimaţi studenţi, în anul universitar 2016-2017.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE