More

    Grindeanu: Cu toții trebuie să susținem întărirea proiectului european, nu o Europă în viteze diferite

    grindeanu

    Poziția României, fie că e vorba de Președinție, Guvern, Parlament, privind viitorul UE în contextul Brexit este de susținere a întăririi proiectului european în actuala formă și nu o Europă cu viteze diferite, consideră premierul Sorin Grindeanu.

    El a fost întrebat marți, într-un interviu la Radio România Actualități, despre propunerile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind viitorul UE și despre declarația comună a Germaniei, Franței, Spaniei și Italiei care au vorbit despre o Europă cu “mai multe trepte sau zone de integrare”.

    “Eu cred că, cu toții, fie că vorbim de Președinție, de Guvern, de Parlament, cu toții trebuie să susținem ceea ce s-a și făcut până acum și ceea ce s-a și susținut, și anume întărirea proiectului european în această formă, nu o Europă în viteze diferite. Asta este poziția pe care am văzut că o are și președintele României, este ceea ce susținem noi, ca Guvern, și, de asemenea, și Parlamentul. Sunt zile importante în luna martie, dar nu zile decisive. Se începe un anumit dialog, inclusiv la finalul lunii, la Roma, cu argumente, fiecare dintre noi va veni cu argumente. Ceea ce cred eu că e de datoria noastră este să susținem întărirea proiectului european în această formă, nu cu viteze diferite”, a declarat Sorin Grindeanu la RRA.

    În opinia prim-ministrului, la acest moment România face ceea ce trebuie pe plan extern.

    “Eu cred că în momentul acesta facem ceea ce trebuie pe politica externă și anume întărirea rolului României în UE, la Comisia Europeană, întărirea Parteneriatului strategic cu SUA. Sunt lucruri și linii directoare ale politicii externe din țara noastră, indiferent de cine guvernează sau cine este președinte sau cine conduce cele două Camere ale Parlamentului sau cine are majoritatea. Astea sunt lucruri care ne-au ghidat în ultimii ani și care, cred eu, ne-au așezat pe traiectoria corectă, o traiectorie corectă însemnând creșterea rolului țării noastre în UE, în jurul valorilor comune europene. Și, așa cum vă spuneam, ca să definim lucrurile cât se poate de clar, întărirea Parteneriatului strategic pe care îl avem cu SUA”, a precizat premierul.

    Sorin Grindeanu a punctat ca o chestiune “extrem de importantă”, asumată de Guvern, cu “reverberații în plan extern”, alocarea de 2% din PIB pentru apărare.

    “Sunt lucruri care au fost remarcate, care au fost salutate, dacă vorbim de apărare, inclusiv de secretarul general NATO, domnul Stoltenberg. (…) Nu este simplu să aloci 2% pe sectorul de apărare direct, nu credite de angajament, ci credite bugetare — această alocare va duce la investiții în acest sector — care au fost salutate și bine primite și de reprezentanții NATO și de reprezentanții SUA”, a mai spus premierul.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE