More

    Peste 70.000 de persoane așteptate la Zilele Partium

    partium

    Peste 70.000 de persoane sunt aşteptate la cele peste 150 de evenimente organizate în cadrul Zilelor Maghiare Partium, eveniment ajuns la a 16-a ediţie, care are loc în perioada 20-27 august în Satu Mare, a anunţat ieri , într-o conferinţă de presă, preşedintele fundaţiei Identitas, Szocs Peter.

    “Iniţial a fost conceput un festival pentru comunitatea maghiară, să-şi prezinte valorile şi să simtă comunitatea coeziunea, între timp a devenit un festival important de nivel regional şi chiar naţional, calitatea evenimentelor a fost apreciată de vizitatori, numărul lor s-a ridicat la peste 70.000, acest număr aşteptăm să fie şi în acest an”, a declarat Szocs Peter, preşedintele fundaţiei Identitas.

    Preşedintele filialei judeţene a UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat că acest eveniment este deja unul de tradiţie în care reprezentanţii culturii maghiare se pot prezenta publicului.

    “Este un festival care are la bază nu numai o echipă profesionistă de organizatori, deja pot să le spun profesionişti, dar deja ajuns să aibă bazele foarte largi în societate. Sunt peste 100 de sponsori sau susţinători, într-o formă sau alta a acestui festival. La 16 ani încep să apară primele semne de probabilitate, dar probabil peste câteva decenii acest festival o să trăiască şi o să aibă exact aceeaşi egidă, de a prezenta o pată de cultură din cultura maghiară existentă în această zonă”, a declarat Pataki.
    Timp de 8 zile, în mai multe locuri din municipiul Satu Mare vor avea loc concerte, spectacole de teatru, expoziţii, lansări de carte, concursuri de gătit.

    Blocajele din trafic schimbă planurile organizatorilor
    Organizatorii Zilelor Culturale Partium au decis să nu mai închidă str. 1 Decembrie 1918 pentru a monta o scenă, așa cum era prevăzut inițial, din cauza traficului infernal din oraş şi la recomandarea Poliţiei Rutiere. Programul evenimentului însă nu va suferi modificări, evenimentele programate aici urmând să aibă loc în curtea Liceului Reformat, a anunţat primarul Kereskenyi Gabor, ieri, într-o conferinţă de presă.

    partium1

    “Aşa cum suntem obişnuiţi, Zilele Culturale Maghiare Partium aduce o efervescenţă în municipiul Satu Mare, în oraş, nu parcă nu am avea în momentul de faţă efervescenţă. Vreau să spun în premieră că vom avea o schimbare de locaţie a unor evenimente. Iniţial când caietele- program au ajuns la tipărire a fost programat ca şi pe 1 Decembrie 1918 va fi amplasată o scenă, respectiv va fi închisă această stradă, însă având în vedere lucrările de investiţie care se desfăşoară în momentul de faţă, consultând şi cu Poliţia Rutieră, am decis să nu mai închidem strada şi să mutăm locaţia în curtea Liceului Reformat din Piaţa Jean Calvin nr. 1”, a declarat primarul Kereskenyi Gabor.

    Primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, a felicitat, de asemenea, echipa de organizatori, evenimentul va anima viața municipiului și, ținând seama de numărul crescând al vizitatorilor, constituie, în același timp, și un mare aport turistic.

    Magyar Lóránd, deputat UDMR, împărtășește părerea primarului, adăugând faptul că Zilele Maghiare Partium au și caracter de consolidare a tinerei generații sătmărene, căci munca organizatorilor a fost ajutată de peste o sută de tineri voluntari. A subliniat că evenimentul administrează cu succes atât resursele umane, cât și cele materiale. În cadrul evenimentului, deputatul urmează să susțină o prelegere despre strategia agricolă a județului Satu Mare.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE