More

    Partidul Naţional Liberal a marcat 138 de ani de la înfiinţare

    pnl-138-ani-infiintare

    Organizaţia Judeţeană Satu Mare a PNL a marcat, ieri, 138 de ani de la înfiinţarea formaţiunii politice în România. Astfel, de la ora 16:00, preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a PNL, Adrian Ştef, preşedintele Organizaţiei Municipale Carei a PNL, Ilie Ciută, preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare de Femei, Dorina Grunfeld, preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare de Femei a PNL, Marcela Papici, alături de zeci de membri, au depus o jerbă de flori la primul sediu al Partidului Naţional Liberal, actualul sediu al Bibliotecii Judeţene, şi la bustul lui I. C. Brătianu. “Personal, nu-mi doresc alt­ceva decât să fiu demn de cinstea de a reprezenta partidul la cel mai înalt nivel în administraţie. Noi, sătmărenii, suntem mândri că aici a fost înființată prima filială a partidului din toată Transilvania. Azi, recunoștința noastră se îndreaptă spre cei care au întemeiat liberalismul pe meleagurile noastre, spre Teofil Dragoș, Ioan Tibil, Ștefan Cherecheș, Emil Tișcă. Ei sunt cei care au înțeles primii că PNL nu e doar un partid politic, o formațiune politică, ci e o opțiune vitală pentru neamul românesc”, a declarat Adrian Ştef.

    Seria de evenimente a continuat de la ora 17:00, acolo unde în organizarea Muzeului Judeţean Satu Mare, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Asociaţia “I.C.Brătianu”Satu Mare, a avut loc lansarea primului volum “Caietele liberale sătmărene NR.1” – Emil Tişcă, al cărui autori sunt Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean.

    De la ora 18:00 evenimentul a continuat cu vernisajul expoziţiei foto-documentare “Emil Tişcă”. Expoziţia cuprinde 85 de fotografii, precum şi un Caiet testamentar original al lui Emil Tişcă păstrat în Colecţiile Muzeului Judeţean Satu Mare. Exponatele sunt relevante cu privire la activitatea lui Emil Tişcă începând cu familia acestuia, perioada petrecută pe front în Primul Război Mondial, activitatea sa la Năsăud şi, nu în ultimul rând, activitatea desfăşurată la Satu Mare atât pe plan economic, cât şi pe cel politic, social, cultural şi spiritual. Nu lipsesc din imagini personalităţi importante ale Sătmarului interbelic, apropiaţi ai acestuia (Teofil Dragoş, Ştefan Benea, Octavian Ardelean ş.a.) care, cu prilejul aniversării vârstei de 50 de ani, i-au făcut dedicaţii, unele chiar deosebite, păstrate în Caietul testamentar amintit.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE