More

    Ioan Degău din Beiuș – un împătimit al culturii!

    Tot Beiușul, tot județul Bihor și o mare parte din țară și nu numai îl cunoaște pe omul “care poate privi înapoi fără mânie” , ca să parafrazez “puțin” schimbat, cunoscuta piesă de teatru a lui John James Osborne. Aceasta este concluzia corectă care poate fi trasă din radiografierea vieții lui Ioan Degău de până acum. Acest om al scrisului este rasat și reușește să realizeze cărți cu care poate intra în tagma celor care au profesia în care nu-i loc de fricoși, scoțând la lumină cărți de tot felul, monografii împreună cu alții și … în toate s-a dovedit un scriitor rafinat (autor a 38 de volume, ultimul sub tipar, legat de o prezentare amplă a Beiușului, carte ce are, nici mai mult, nici mai puțin de 1010 pagini).

    Am mai întâlnit un caz în care un grup de oameni “dotați” intelectual, scriitori, cercetători și prieteni adevărați (spun “adevărați” știind că o astfel de prietenie ține cât viața), au scris materiale despre un om adevărat și le-au adunat cu multă grijă într-un volum. Așa este cazul cărții “In honorem Ioan Degău”, carte apărută la împlinirea vârstei de 80 de ani a economistului Ioan Degău, carte apărută la Editura “Primus” din Oradea în 2017, tipărită de “Metropolis”. Este o carte de 356 pagini cu materiale semnate de 36 de autori, oameni cunoscuți prin scris și prin activități de prestigiu, personalități cu fibre tari, imposibil de răsucit și rupt.

    Din biografia lui Ioan Degău desprindem ușor că este autorul a 12 lucrări unde este unic autor, la 17 lucrări este coautor și coordonator și alte 5 lucrări despre alții.

    Sigur, Ioan Degău și-a lăsat amprente puternice peste tot unde a lucrat, începând cu Întreprinderea Minieră Dr. Petru Groza (contabil), la Banca Națională – filiala Beiuș (inspector șef), director la Banca Agricolă, apoi la BNR (șef serviciu), director la Banca Naţională a României – sucursala județeană Bihor, iar din 2013 este director la Banca Centrală Corporatistă Creditcoop – agenția Oradea. De fapt, Ioan Degău este licențiat al Academiei de Studii Economice București și a cursurilor postuniversitare la Cluj Napoca și Craiova. Pe merit este Cetățean de onoare al Municipiului Beiuș și Buntești.

    Un dialog avut, din întâmplare, cu Ioan Degău, mi-a dat prilejul să afirm că este atât de atașat Beiușului, încât te farmecă prin tot ceea ce face. Am rămas uimit văzând ce a realizat, cu gândul că, la intrarea în Beiuș, a realizat un punct turistic cum nu mai există. Adică, trei costrucții cu fundal de piatră “extra” și clădirile ridicate din lemn de stejar (grinzi, scândură și șindrilă), toate vopsite cu ultimul strat în ulei de in (cine știe ce înseamnă, mă bucur). Cele trei corpuri de clădire nu sunt altceva decât arhivă, bibliotecă, utilaje agricole, mașini agricole, o clădire cu camere ce adăposteşte un muzeu etnografic (cum rar se poate vedea), iar în centru o frumoasă biserică ortodoxă din lemn, un lăcaș de cult cum nu s-a văzut. Atât exteriorul cât și interiorul te impresionează, văzând iconostasul, icoane reușite, candelabrele din lemn, mobilier adecvat, altarul, turnul și mai ales intrarea primitoare. Acest complex realizat cu imaginație bogată, talent și mulți bani, va fi un punct turistic pe harta de specialitate a județului Bihor, iar muzeul județean (cred) că se va mândri pentru faptul că turismul județului se îmbogățește cu tot ce oferă Ioan Degău! (Dacă ar fi în fiecare județ câte un Ioan Degău, țara ar crește cu turismul despre care se vorbește mult. Doar se vorbește!). Aici, la acest om se îmbină armonios, ca într-o “epopee a Beiuşlui” cultura, istoria şi dăruirea unui om emblematic cu mare carismă, adevărat tribun pentru aspirațiile și lupta românilor din depresiunea Beiușului.

    Gândul meu este acum unul al bucuriei pentru frumoasa și consistenta vârstă la care a ajuns, pentru împlinirile din ”foaia de parcurs”, pentru bucuria de a avea prieteni, de a fi stimat și apreciat de mii de români din județ, țară și de pe mapamond, pentru admirația sa față de Certeze și față de tot Oașul. Ioan Degău a trăit și trăiește intens, exemplar, într-un dinamism de invidiat, ce-l menține proaspăt și verde în linia întâi a luptei cu viața în fiecare zi trăită – pentru care îi mulțumește lui Dumnezeu! Am constatat că Ioan Degău iubește oamenii, este amabil, deschis, serviabil, mereu îmbărbătând, având pentru fiecare o vorbă bună.

    Nu am și nu voi avea niciodată pretenții exhaustive de a spune că știu totul despre Ioan Degău (oare cine are?), dar pot spune că ceea ce știu îmi ajunge, pentru a spune că a fost și este un om providențial, care va rămâne, cu siguranță, în istoria meleagurilor bihorene, pentru tenacitatea argumentată, plină de erudiție și bărbăție. I se potrivesc zicalele “A fi om e lucru mare, a fi domn e întâmplare” și ”Omul sfințește locul”. Așa a fost și este Ioan Degău, omul, care, de fiecare dată, a sfințit locul unde și-a desfășurat activitatea. Nichita Stănescu spunea: ”A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger”. Ioan Degău să ne considere pe noi, cei de la NVTV şi GNV prietenii lui!

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE