More

    Să nu ziceți că nu v-am spus! A intrat în vigoare noua lege a ambroziei

    Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare noua Lege a ambroziei care dorește să pedepsească aspru pe cei care nu vor stârpi această buruiană foarte dăunătoare. Conform normelor metodologice, verificarea și detectarea terenurilor trebuie realizată până la data de 20 mai a fiecărui an.

    În multe cazuri, identificarea acestor terenuri se efectuează pe baza unor notificări provenite din partea populației. În urma verificărilor unităților teritoriale, identificarea terenurilor este efectuată de către consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate în acest sens. Centralizatorul terenurilor cu ambrozie trebuie întocmit cel târziu până la data de 25 mai a fiecărui an, după care se transmite o somație către proprietarii sau deținătorii de terenuri în vederea distrugerii buruienii. Verificarea îndeplinirii somației va fi supravegheată de o comisie. După transmiterea somațiilor de către autoritățile administrației publice locale, comisia va verifica terenurile identificate în perioada 1-15 iulie. Iar, dacă este cazul, comisia emite o a doua somație, conform căreia va efectua un al doilea control asupra terenurilor în perioada 16-31 iulie a fiecărui an. În cazul în care nu a avut loc distrugerea buruienii, proprietarii terenurilor în cauză vor fi sancționați, conform legii, de la 750 lei la 5 000 de lei, în cazul persoanelor fizice, și între 5 000 și 20 000 de lei, în cazul persoanelor juridice.

    Vor fi întocmite procese verbale atât cu privire la distrugerea buruienii, cât și cu privire la amenzile aplicate, comisia având obligația de a întocmi raportul până la data de 20 noiembrie a fiecărui an.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE