More

    VIDEO/FOTO. ACŢIUNE Campania ANTI pungi de plastic la Satu Mare. Vicepreşedintele ANPM, Radu Roca, s-a alăturat campaniei

    Campania ”Spune NU pungilor de plastic”, desfăşurată de Agenţia pentru protecţia mediului, continuă la Satu Mare. Azi, a fost rândul vânzătorilor şi cumpărătorilor din Piaţa Someş  pentru a fi sensibilizaţi şi informaţi să renunţe la pungile de plastic şi să folosească sacoşe şi pungi biodegradabile.La acţiunea de azi de la Satu Mare s-a alăturat, pentru o a susţine, şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, sătmăreanul Radu Roca.

    De vorbă cu vânzătorii şi cumpărătorii din Piaţa Someş

    Campania din Piaţa Someş s-a concretizat prin dialog purtat de către consilierii APM atât cu vânzătorii pentru ai convinge de pericolul pe care prezintă plasticul pentru natură, ca urmare să nu mai folosească pungi de transport din plastic, cât şi cu cumpărătorii prezentând ca alternative utilizarea sacoşelor din pânză sau a coşurilor din nuiele.

    “Ţinând cont de faptul că una dintre prioblemele stringente ale omenirii din aceste momente este gestionarea deşeurilor, mai ales a celor de ambalare, ţinând contul că, anual, la nivelul Uniunii Europene se elimină peste 300 de milioane de tone de deşeuri din plastic, şi având în vedere Legea, azi suntem aici pentru a vă conştientiza despre eliminarea acestor pungi de plastic. Stând de vorbă cu dumneavoastră, atât ca şi vânzători, cât şi ca şi cumpărători, trebuie să înlocuim pungile de plastic cu aceste sacoşe pe care vi le vom dărui noi. Trebuie să ocrotim natura şi să o protejăm”, a declarat vicepreşedintele ANPM, Radu Roca.

    “Pungile de plastic trebuie înlocuite cu pungi făcute din amidon de porumb. Sunt pungi biodegradabile şi pot înlocui cu succes pungile din plastic. Să nu mai acceptaţi de la vânzatori pungi din plastic. Sau dumneavoastrăm, ca şi cumpărători, să veniţi cu sacoşe de acasă”a spus şi directoruul AP Satu Mare, Bekessy Elisabeta.     

    În continuare, angajații APM, au discutat atât cu comercianții cât și cu cumpărătorii pe care i-au îndemnat să acorde mai multă atenție cantității de pungi de plastic pe care le achiziționează și să facă cumpărături conștienți de impactul negativ al pungilor de plastic, să cumpere de exemplu fructe/legume în sacoșe realizate din materiale textile sau în coșuri de nuiele/ratan.

    Cu ocazia campaniei, ca model de bune practici, APM a distribuit cetățenilor sacoşe din pânză.

    De unde a pornit totul

    În ultimele luni, tot mai des se face referire la schimbările climatice și la un mediu durabil. Una din problemele stringente ale omenirii o reprezintă gestionarea  ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, având în vedere că studiile în domeniu au demonstrat că aproximativ 300 de milioane de tone de deșeuri din plastic sunt eliberate anual în UE iar această valoare crește cu aproximativ 10 milioane de tone pe an.

    Ca urmare în conformitate cu prevederile Directiei Europene, a fost adoptată Legea nr. 87/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, prin care „(…) se interzice, începând cu data de 1 iulie 2018, introducerea pe piața națională a pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner. (…) se interzice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, comercializarea pungilor de transport din plastic subțire și foarte subțire, cu mâner”.

    Următoarea campanie APM Satu Mare

    Directorul APM Satu Mare, Bekessy Elisabeta, a declarat că, ţinând cont de succesul primelor două campanii, cea din Piaţa Mare de acum câteva zile, şi cea din Piaţa Someş, de azi, se are în vederea continuarea acestor gen de acţiuni şi în judeţ.

    Astfel, următoarea campanie va avea loc la Tăşnad, chiar de zilele oraşului, iar mai apoi destinaţia va fi piaţa din Carei.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE