More

    Sătmăreni pasivi în faţa zăpezii

    zapada

    Primul val de ninsori readuce în atenţia publică limitele responsabilităţii riveranilor privind degajarea trotuarelor şi aleilor de acces pietonal. Circulaţia pietonilor se face cu mari dificultăţi deoarece aproape nimeni nu se implică în îndepărtarea zăpezii din dreptul imobilelor. Situaţia trotuarelor acoperite de zăpadă şi dificultatea de circulaţie este acceptată ca o fatalitate de unii dintre trecători. Culmea ironiei, în tot acest timp, mai toţi sătmărenii stau cu ochii critici pe autorităţile locale să îşi facă treaba.

    Ce spune legea
    Hotărârea Consiliului Local nr. 33 prevede că persoanele juridice sau fizice care nu îşi curăţă de zăpadă căile de acces sau trotuarele din faţa imobilelor riscă o serie de amenzi. ”Neîntreţinerea trotuarului prin măturare din faţa imobilelor (case, blocuri, spaţii comerciale, unităţi de alimentaţie publică, sediile agenţilor economici, instituţii etc.) precum şi a locului de parcare închiriat, neîndepărtarea buruienilor, a florei spontane care creşte pe lângă imobile, împrejmuiri ale acestora (de ex. garduri), deversarea de pe trotuar pe partea carosabilă a deşeurilor stradale, neîndepărtarea ţurţurilor de pe acoperişuri, curăţarea zăpezii sau a gheţii de pe trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor după depunere, precum şi aruncarea acestora din curţi pe străzi, de către proprietarii sau deţinătorii imobilului se sancţionează cu amendă de la 100 la 300 lei pentru persoanele fizice şi de la 200 la 500 lei pentru persoanele juridice”, se arată în HCL nr. 33 din 2011, reactualizată în 2013.

    Problema, tratată cu duhul blândeţii
    Conform legislaţiei, Poliţia Locală ar trebui să notifice şi să îi amendeze pe toţi cei care au ieşire la stradă. Până acum, având în vedere că prima zăpadă a venit tocmai după sărbătorile de iarnă, conducerea Poliţiei Locale preferă să trateze problema mai elegant. În primă fază doar cu avertismente. „După ce a început să ningă, agenţii noştri aflaţi în teren au început să atenţioneze atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice cu privire la obligaţia acestora de a-şi curăţa zăpada din faţa imobilelor sau a magazinelor. Şi, bineînţeles, li se aduce la cunoştinţă şi faptul că pot fi sancţionate pentru neîndeplinirea acestor obligaţii”, a declarat directorul Poliţiei Locale, Ioan Precup.

    Pasivitate din partea sătmărenilor
    După cum se prezintă situaţia pe străzi, se pare că posibila sancţionare nu sperie pe nimeni. Aceeaşi situaţie de abandonare a zonei publice se întâlnește în majoritatea căilor de circulaţie din interiorul cartierelor și în multe parcări şi staţii de taxi. În aceste spaţii, zăpada este vânturată dintr-ul loc în altul după deviza „doi încarcă, doi descarcă”. Nici măcar puţinii sătmăreni care se mai sinchisesc să îşi cureţe trotuarele din bun-simţ nu au puterea să îşi „molipsească” semenii. „Chiar şi eu m-am confruntat cu această problemă. Am pus mâna pe lopată şi am ieşit la deszăpezit în faţa casei. Dar degeaba am pus eu umărul, căci nimeni nu mi-a urmat exemplul”, s-a plâns chiar directorul Poliţiei Locale, Ioan Precup.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE