More

    Un nou bust al episcopului Ham Janos, dezvelit la Satu Mare

    statuie

    Enoriaşii romano-catolici i-au adus ieri un omagiu episcopului Ham Janos prin realizarea unui nou bust, mai frumos şi impunător care să aducă cinste memoriei celui care a schimbat viaţa culturală şi religioasă a judeţului Satu Mare. Credincioşii romano- catolici, în frunte cu episcopul Eugen Schonberger, alături de oficialităţi locale şi centrale, au participat ieri la dezvelirea noului bust al episcopului Ham Janos amplasat în faţa Catedralei Romano-Catolice. Episcopul Ham Janos a fost considerat o persoană sfântă, iar după moartea lui au început demersurile pentru beatificare.

    Prezent la slujba de Bobotează în Catedrala Romano-Catolică, apoi la ceremonia de dezvelire a statuii, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a adus un omagiu celui care a fost fondator de spitale, instituţii de învăţământ şi alte edificii publice importante din urbea noastră. În discursul său, edilul-şef a insistat pe respectarea moştenirii lăsate de acesta şi continuarea eforturilor comune pentru dezvoltarea oraşului, aşa cum l-a visat episcopul propus spre beatificare ca o recunoaştere a vieţii de „sfânt” pe care a trăit-o în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

    După dezvelirea bustului de către episcopul Eugen Schonberger şi discursurile oficialităţilor, ceremonia a continuat cu depunere de coroane. Noul bust le va reaminti trecătorilor de personalitatea marcantă a episcopului şi multitudinea de activităţi educative şi caritabile pe care le-a realizat pentru comunitatea sătmăreană.

    Ham Janos a avut şi până acum un bust în faţa catedralei, dezvelit în 1999, dar enoriaşii sătmăreni au considerat că merită un monument potrivit personalităţii sale. Vechiul bust va fi amplasat în satul Szatmarcseke din Ungaria, care aparţinuse de Dieceza Sătmarului în perioada în care episcopul Ham Janos a ctitorit şi acolo o biserică.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE