More

    Drogurile au tot mai mare priză la tinerii sătmăreni

    drog

    Chiar dacă nu au putut preciza cu exactitate cu cât, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Satu Mare au afirmat că, an de an, creşte numărul consumatorilor de substanţe halucinogene în judeţ. Aceştia au afirmat ieri, în cadrul şedinţei Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), că a fost elaborată o strategie pentru combaterea fenomenului, însă activitatea de prevenire şi consiliere a Centrului este serios afectată de lipsa unui spaţiu adecvat unde să-şi desfăşoare activitatea.

    Lunar, câte doi-trei intoxicaţi la Urgenţe
    Coordonatorul CPECA, asistentul social Camelia Iacob, a arătat că numărul consumatorilor de substanţe halucinogene se află în creştere fără a putea preciza însă cu cât sau cel puţin câţi astfel de consumatori sunt în judeţ. „În fiecare lună suntem informaţi de reprezentanţii Spitalului Judeţean că la Secţia de Primire Urgenţe se prezintă câte doi-trei intoxicaţi cu substanţe halucinogene. Este foarte greu de spus cu cât a crescut numărul consumatorilor de droguri sau care este numărul acestora, însă se poate spune că se consumă substanţe halucinogene aproape peste tot. Nu există focare de consum de droguri”, a afirmat Camelia Iacob.

    Membrul ATOP Ioan Viman a intervenit şi a arătat că dacă numărul celor care consumă droguri este în creştere în judeţul Satu Mare înseamnă că acţiunile de până acum ale CPECA nu sunt eficiente. „Trebuie făcut front comun împotriva acestui flagel pentru că Centrul, care are doar doi-trei angajaţi, nu poate face faţă. Trebuie o mai bună colaborare inter-instituţională în condiţiile în care tot al doilea tânăr încearcă măcar o dată o substanţă halucinogenă. Instituţiile de învăţământ vor sprijini activitatea de prevenire antidrog în şcoli”, a spus Viman.

    Strategie antidrog
    Atât coordonatorul CPECA Satu Mare, Camelia Iacob, cât şi directorul Beatrix Puşa Câmpean, au prezentat, în cadrul aceleiaşi şedinţe, o strategie şi un plan de măsuri pentru prevenirea şi combaterea consumului de droguri în rândurile tinerilor pentru anul în curs. Una dintre cele mai importante astfel de acţiuni va fi campania „O zi în Şcoala ta”, în cadrul căreia specialiştii antidrog se vor întâlni cu elevii a 16 licee din judeţ, din care zece doar în luna februarie. „Vom avea întâlniri cu elevii, cu cadrele didactice şi cu părinţii. Vor fi purtate discuţii libere, interactive, şi vom încerca să facem consiliere atât de grup cât şi individual. În această perioadă este în desfăşurare cursul de formare a zece voluntari antidrog din rândurile elevilor de liceu, iar la începutul lunii februarie, împreună cu Casa Corpului Didactic vom organiza un curs de formare cu participarea a 28 de profesori în vederea desfăşurării proiectelor de prevenire a consumului de droguri în rândurile elevilor”, a mai arătat Camelia Iacob. Se va miza foarte mult şi pe întâlnirile pe care specialiştii şi voluntarii antidrog le vor avea cu părinţii elevilor de liceu în vederea conştientizării acestora cu privire la riscurile consumului de droguri în rândurile elevilor de liceu.

    Coordonatorul CPECA a mai arătat că, în cadrul acestei campanii, vor avea loc întâlniri şi cu liceenii din Carei şi Negreşti Oaş, ambele în cursul lunii februarie, precum şi cu cei din Tăşnad, cel mai târziu în luna iunie. Totodată, vor continua proiectele antidrog derulate până în prezent.

    CPECA funcţionează într-un spaţiu inadecvat
    Reprezentanţii CPECA au mai afirmat în cadrul şedinţei ATOP că activitatea Centrului se desfăşoară într-un spaţiu inadecvat. „Avem un singur birou în Palatul Administrativ. În aceste condiţii, cei consiliaţi sunt suspicioşi şi rezervaţi din cauza faptului că intră într-o clădire administrativă şi sunt înregistraţi la poartă. Fiind un singur birou, consilierea se face în condiţii improprii. Ceilalţi specialişti trebuie să părăsească biroul iar consilierea părinţilor se face pe hol unde circulă angajaţii instituţiilor care-şi desfăşoară activitatea aici. Pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţii nostre, am dori să primim un spaţiu cu două-trei birouri dar într-un alt imobil decât Palatul Administrativ”, a precizat Camelia Iacob.

    Membrii ATOP prezenţi la şedinţă, prezidată de preşedintele Jozsef Pinter, au arătat că vor face demersurile necesare pentru ca CPECA Satu Mare să primească un sediu adecvat activităţii sale.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE