More

    Legea dării în plată este necesară, însă trebuie rescrisă

    Mircea_Cosea

    Legea dării în plată este necesară pentru că în România există o categorie defavorizată în urma crizei economice și a programului de austeritate al Guvernului “Boc-Băsescu”, însă proiectul ar trebui rescris, a declarat marți, într-o conferință de presă, coordonatorul strategiei economice a UNPR, Mircea Coșea.

    “Legea dării în plată este necesară pentru că în România există o categorie defavorizată în urma crizei economice și a programului de austeritate al Guvernului Boc-Băsescu. Există o categorie care trebuie să fie salvată. Această categorie nu înseamnă toți cei care au luat credite, înseamnă cei care se află într-o situație prin două puncte de vedere explicabilă: în primul rând sunt victime ale unor politici bancare rău intenționate și aici mă refer la contractele cu clauze incriminatorii și mai ales politica pe care băncile au dus-o în legătură cu creditele în franci elvețieni; iar în al doilea rând este problema efectelor crizei care a creat în România o masă întreagă de oameni care nu au mai putut să respecte obligațiile pe care și le-au luat în orizontul pe care îl așteptau. Criza și mai ales austeritatea au făcut ca anumiți oameni să intre într-o situație disperată. Această categorie trebuie să fie protejată, această categorie, nu toată lumea”, a spus Coșea.

    Potrivit acestuia, ideea dării în plată ar fi necesară pentru o anumită perioadă de timp.
    El a mai spus că în forma actuală legea dării în plată arată că a fost scrisă “cu dedicație” pentru anumite categorii care nu au nimic de-a face cu efectele crizei economice.

    “Legea, în forma în care a fost scrisă, este cu dedicație, ea se referă la categorii care nu au nimic de-a face cu efectele crizei și sunt oameni care vor să-și rezolve anumite probleme de investiții greșite prin această politică de dare în plată”, a arătat Coșea.

    În ceea ce privește legea salarizării unitare, Coșea a afirmat că aceasta există și ar trebui pusă în practică și reglementate dezechilibrele.

    “Legea salarizării unitare — avem o lege a salarizării din 2008, dacă nu mă înșel, care nu este aplicată, care a fost nu corectată, ci destabilizată printr-o serie de hotărâri de guvern care au dus la mari dezechilibre în salarizare, unele chiar ridicole. Dacă discutăm despre necesitatea unei legi a salarizării, noi suntem de părere că legea există, iar acum este necesar să fie pusă în practică și să se reglementeze dezechilibrele care au avut loc până acum. Există trei variante pe care le rediscutăm astăzi, iar aceste trei variante nu beneficiază de o explicație care să dea cetățeanului încredere în această lege”, a susținut coordonatorul strategiei economice a UNPR.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE