More

    Mărțișoare inedite

    martisor

    Mărțișoare inedite, realizate din suprapuneri de lână, dantele de casă și pânză inscripționată manual cu vorbe românești sau mini-orhideele înmulțite in vitro în laboratoarele Centrului de Cercetări Biologice din Jibou sunt doar câteva din propunerile pentru ziua de 1 Martie pentru cei ce își doresc să ofere o altfel de alternativă kitsch-urilor ce invadează piața în această perioadă.

    “Haideți să cumpărăm mărțișoare românești! Să oprim invazia de plastice și kitsch-uri! Sustineți micii producători locali, micii artizani, artiștii care fac mărțisoare extraordinare, copiii și tinerii care fac tot felul de târguri caritabile”, afirmă Alina Zară Prunean, o promotoare a valorilor tradiționale românești prin intermediul atelierului șezătoare Mândra Chic, din cadrul Muzeului de Pânze și Povești din localitatea Mândra, județul Brașov.

    O propunere de astfel de mărțișoare sunt “mândruțele” — suprapuneri de lână, dantele de casă și pânză inscripționată manual cu vorbe românești.

    În portofoliul de produse Mandra Chic avem “mândruțele”, care se transformă primăvara în mărțișoare și sunt foarte bine vândute printre românii din toată lumea. Anul acestea au fost lucrate cu un grup de femei din Sălaj, care sunt un al doilea grup de lucru Mandra Chic cu care lucrez, dat fiind faptul ca m-am măritat în zona aceasta. Dintre doamnele cu care lucrez face parte și profesoara Alina Goga, care face voluntariat într-un proiect social-educativ al Episcopiei Sălajului. Ea a preluat, cu acordul meu, “mândruțele” și le-a lucrat cu copiii, pentru un târg de Mărțișor cu scop caritabil care a avut loc duminică, în curtea unei biserici din Zalău”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Alina Zară.

    “De 1 Martie, ne-am gândit la un mărțișor deosebit, respectiv la o plăntuță de orhidee înmulțită in vitro, ce se comercializează în vasul de cultură. Vasele sunt ca un fel de eprubete mai mici”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Cosmin Sicora, directorul Grădinii Botanice.

    Ideea cu mini-orhideele mărțișoarele le-a venit celor de la Jibou în momentul în care sera în care se producea florile pentru începutul primăverii a intrat în reparații capitale.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE