Mircea Câcu și-a dedicat întreaga viață muzicii, cu răbdare, tenacitate și pasiune, inițiindu-i în tainele ei pe foarte mulți tineri și copii. Dirijorul spune despre el ca este ambitios, perfectionist, empatic, intuitiv, loial si cu o grija neconditionata fata de cei din jur.

Ani intregi de cariera …cat de greu este sa fii dirijor?
Un dirijor si profesor de muzica munceste mult, mai ales daca isi invata elevii sa cante la un instrument, trebuie sa cunoasca bine partitura iar impreuna cu ajutorul instrumentistilor (care sa stie sa-si ajusteze interpretarea) sa transforme partitura in ceva magic, astfel incat publicul sa plece intr-o dispozitie fericita. Toate acestea nu le am la superlativ, ci din toate cate un pic.

Ce aptitudini trebuie sa ai pentru a putea face asta?
Dirijorul este un artist care modeleaza si formeaza caractere, realizarile unui dirijor depind de anumite trasaturi:temperament, educatie, experienta, caracter, ideal. Printre aptitudini mentionez: acuratetea auzului muzical, sensibilitate, capacitate de sugestie, cunostinte de armonie, orchestratie, istoria muzicii, comunicare, simt pedagogic.

Cati copii, tineri, adulti au trecut prin “mainile” dumneavoastra?
La un calcul aproximativ cred ca prin mana mea au trecut peste 500 de tineri si adulti.

V-ati dedicat aproape toata viata muzicii. Privind in urma, aveti vreun regret?
Cu cat inaintam in varsta ne intrebam cum de au trecut anii asa de repede. Incepem sa ne gandim la alegerile pe care le-am facut si la lucrurile pe care le-am realizat. Am trait experiente deosebite. Majoritatea dintre noi avem regrete dar felul în care le privim este cel mai important. Putem să le transformam în lecții valoroase și să mergem mai departe.
Care sunt cele mai importante scene pe care ati fost, impreuna cu fanfara?
De-a lungul anilor, am sustinut concerte pe multe scene atat in tara cat si in strainatate. Pot aminti:Teatrul Thalia din Sibiu 2007 (capitala cultural europeana), Ambasada Germaniei la Bucuresti a organizat la complexul Plaza o reuniune cu ocazia Zilei Unificarii Germaniei -2005, unde fanfara din Beltiug a incantat publicul prezent. Am evoluat pe scenele din Romania, cum ar fi Iasi si Botosani, pe scena de la Sibiu cu ocazia Simpozionului implinirea a 25 de ani de la infiintarea Forumului Democrat German Roman 2015. ,,Fanfara Bildek Blas Kapelle” a Forumului Democratic German Beltiug a participat, la invitatia localitatii infratite Krizenovici din Polonia la zilele localitatii, unde a sustinut concerte in aer liber (2016). In cadrul aceleiasi turneu fanfara a reprezentat România si implicit judetul Satu Mare la un mare festival-concurs de fanfare in Bochumin-Cehia. Am evoluat pe scene din Germania, Ungaria, Slovacia.
Care sunt cele mai pretioase amintiri, adunate de-a lungul timpului?
Amintirile sunt cele mai frumoase comori si cele mai pretioase. Ele sunt singurele care raman la fel atunci cand toata lumea se schimba. Am atat de multe amintiri pretioase incat mi-ar fi greu sa ma opresc doar la una dintre ele.

Cand spui Fanfara din Beltiug, spui Mircea Câcu. Cat de mult insemna pentru dumneavoastra?
Pot spune ca Fanfara din Beltiug a fost si este ,,copilul de suflet”. Aici la Beltiug am inceput practic sa pun bazele unei fanfare. In cei 20 de ani de existenta a Fanfarei din Beltiug s-au format multi tineri sub indrumarea mea. Impreuna am castigat nenumarate premii la concursurile de gen, atat pe plan intern cat si international, facand astfel cunoscute si apreciate prestatiile noastre.

Cum ati depasit perioada pandemiei?
Perioada de pandemie a coincis cu intrarea mea la pensie. Astfel ca in aceasta perioada am incercat sa ma linistesc, sa ma odihnesc si sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru toate lucrurile frumoase din viata mea.

Cat de dor va este de public?
Perioada de pandemie a bulversat lucrurile de la radacina si mi-e greu sa cred ca activitatile culturale vor fi reluate sub aceiasi forma.

 

Raluca Jofi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here