More


  Erasmus+ invită viitori studenți din România să-și „ridice” legitimația europeană digitală

  - Advertisement -

   

     De la începutul programului Erasmus inițiat în 1987, 10 milioane de persoane au beneficiat de mobilitate în străinătate. Noul program Erasmus+ oferă oportunități pentru perioade de studiu în străinătate, stagii, ucenicii și schimburi de personal în toate domeniile educației, formării, tineretului și sportului, la toate vârstele.

   Studiul de impact privind învățământul superior Erasmus+, publicat în 2019, a arătat că programul are efecte pozitive asupra dezvoltării profesionale, sociale, educaționale și personale a participanților. Peste 70 % dintre studenți înțeleg mai bine ceea ce doresc să facă în viitoarea carieră atunci când se întorc în urma mobilității în străinătate, permițându-le să își reorienteze studiile pentru a corespunde ambițiilor lor profesionale. Peste 90 % din studenții Erasmus+ își îmbunătățesc, de asemenea, capacitatea de a lucra și de a colabora cu persoane din culturi diferite și consideră că au o identitate europeană.

     Pentru anul universitar actual (2021-2022), se preconizează că 600 000 de studenți din învățământul superior vor merge în străinătate datorită programului Erasmus+. Președinta von der Leyen a propus ca anul 2022 să devină Anul tineretului european.  Tinerii trebuie să poată modela viitorul Europei.  Uniunea noastră are nevoie de un suflet și de o viziune de care ei să se poată atașa.

     Marți, 21 septembrie, Comisia Europeană a lansat noua aplicație Erasmus+, marcând o nouă etapă în digitalizarea programului Erasmus+. Aplicația, disponibilă în toate limbile UE, va oferi fiecărui student o legitimație europeană digitală, valabilă în întreaga Uniune Europeană. Viitorul este digital, iar această aplicație reînnoită va garanta că studenții vor avea nevoie de mai puține documente pe suport de hârtie.

    Datorită noii aplicații, care funcționează pe sistemele Android și iOS, elevii din anii terminali vor putea:

  • să caute și să selecteze destinația lor dintre partenerii universității;

  • să semneze contractul de studii online;

  • să descopere evenimente și sfaturi utile de la și despre destinația lor și să ia legătura cu alți elevi și

  • să obțină legitimația europeană de student pentru a avea acces la servicii, muzee, activități culturale și oferte speciale în universitatea și țara gazdă.

     În prezent, peste 4 000 de universități sunt implicate în rețeaua „Erasmus fără hârtie”, care le permite să facă schimb de date în condiții sigure și să identifice mai ușor contractele de studii. Această cooperare digitală permite introducerea și recunoașterea pe scară largă a legitimației europene de student.

  În conformitate cu planul de acțiune pentru informare digitală, programul Erasmus+ pentru perioada 2021-2027 sprijină dezvoltarea competențelor digitale și contribuie la tranziția digitală a sistemelor de învățământ europene. Cu un buget majorat de peste 28 miliarde EUR pentru perioada de 7 ani, Erasmus+ va sprijini, de asemenea, rezistența sistemelor de educație și formare în fața pandemiei.

     A consemnat Gruiță Ienășoiu


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img