More

    Pe raza Sălajului sunt 120 medici de familie

    Conform datelor oficiale ale Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, la nivelul judeţului sunt 120 de medici de familie care au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj. 64 dintre aceştia profeseaază în mediul rural, iar restul de 56 în mediul urban. Activitatea cabinetelor de medicină de familie se desfăşoară prin medici titulari, personalul angajat şi colaboratori externi. Pe lângă cei 120 de medici de familie, își desfășoară activitatea 137 de asistenţi medicali. Conform datelor statistice, în cursul anului trecut, în cabinetul medicului de familie, un sălăjean a fost consultat de aproape trei ori şi a beneficiat de 0,3 tratamente. În primele nouă luni ale acestui an, statisticile arată că fiecare pacient a beneficiat de 2,3 consultaţii, respectiv de 0,2 tratamente.

    Sporuri pentru medicii de la ţară 

    Pentru a stimula medicii de familie, Ordinul nr. 163/93 din 2008 prevede că, în funcţie de anumite condiţii în care îşi desfăşoară activitatea (accesibilitatea pe drumul rutier, distanţă faţă de unităţi de urgenţă, modul de asigurare a apei, a încălzirii), medicii pot primi punctaje în baza cărora beneficiază de sporuri pentru categoriile defavorizate.
    Pe raza județului Sălaj, într-o astfel de situație se află 63 de cabinete medicale cărora li se acordă sporuri de muncă în condiţii critice. 49 dintre acestea primesc sporuri cuprinse între 10 şi 20%, 13 cabinete primesc un spor de muncă cuprins între 22 şi 40% şi un cabinet medical, respectiv cabinetul medicului de familie Basaleh Saleh, din comuna Zalha, este recompensat cu un spor de 44%.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE