More

    Localităţile fantomă ale Sătmarului

    cucu

    Recensământul populaţiei şi a caselor a scos în evidenţă faptul că circa 1% dintre localităţile României există doar pe hârtie, fără să aibă niciun locuitor. Patru astfel de sate fantomă sunt înregistrate şi în judeţul Satu Mare, două dintre acestea, Eteni şi Cucu, aflându-se pe raza comunei Odoreu. Primarul Dumitru Pop afirmă că, la cererea foştilor locuitori ai celor două sate sau a urmaşilor acestora, se urmăreşte repopularea lor.

    Patru sate fantomă
    O echipă de pasionaţi a găsit şi centralizat localităţile fictive din România, elaborând o hartă interactivă. Printre cele 126 de localităţi fictive descoperite în ţară, patru se află în judeţul Satu Mare. Localitatea Văgaş, situată pe raza comunei Tarna Mare, nu avea niciun locuitor la data respectivă, conform informațiilor Recensământului Populației și Locuințelor din anul 2011. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului. Nici localitatea Ganaş, situată pe raza comunei Acâş, nu avea niciun locuitor la data efectuării recensământului din 2011. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 – 1959), dar pe imaginile satelitare recente au mai fost identificate doar două gospodării şi un drum de acces.

    O altă localitate care, conform informațiilor din cadrul Recensământulul Populației și Locuințelor, nu avea niciun locuitor la data efectuării acestuia este Eteni, situată în comuna Odoreu, la doar doi kilometri de centrul de comună. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), dar pe ortofotoplanuri perimetrul delimitează un teren viran, fără construcții, pe poziția vechii vetre a satului. Localitatea a fost distrusă de râul Someș, pe 14 mai 1970. Ruinele gospodăriilor din localitate au fost rase cu ajutorul buldozerelor, în timpul regimului comunist. Interesant este însă faptul că, potrivit informațiilor statistice din anul 2013 ale Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, localitatea figurează cu 104 caprine.

    Tot pe raza comunei Odoreu, în imediata apropiere a satului Mărtineşti, se află satul Cucu, care la data recensământului avea 11 locuitori. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916-1959), iar pe ortofotoplanuri se poate identifica doar o singură clădire în sud-estul arealului. La fel ca şi Eteni, în 14 mai 1970 această localitate a fost inundată de râul Someș, iar clădirile ce nu au fost distruse de viitură au fost dărâmate cu buldozerele în timpul regimului comunist.

    Resuscitarea satelor fără viaţă
    Autorităţile comunei Odoreu afirmă că, la cererea foştilor locuitori din Eteni şi Cucu sau a urmaşilor acestora, se urmăreşte readucerea lor la viaţă. „Locuitorii celor două sate au fost obligaţi să se mute la Odoreu. Astfel au luat fiinţă străzile Eteni şi Cucu. Au primit aici câte opt ari de teren unde fiecare şi-a construit câte o casă. După inundaţiile din 1970, clădirile din cele două sate au fost distruse de autorităţile comuniste, iar terenul a fost transformat în teren arabil”, a precizat primarul comunei Odoreu.

    După Revoluţia din 1989, cei care au avut terenuri în cele două sate le-au preluat din nou în posesie. „Foştii săteni ai celor două sate, sau urmaşii lor, ne-au solicitat să le oferim posibilitatea de a se muta înapoi în vechile vetre ale satelor. Norocul nostru constă în faptul că cele două localităţi nu au fost radiate din Nomenclatorul de Localităţi al României, astfel că avem posibilitatea să le repopulăm. Terenurile din vechea vatră a satelor au fost transferate din extravilan în intravilan şi a fost redesenat planul urbanistic zonal astfel încât aici să se poată construi. Deja în satul Cucu au şi fost construite două case în ultima perioadă”, a mai precizat Dumitru Pop. De altfel, pe Drumul Naţional dintre Satu Mare şi Odoreu, în satul Mărtineşti este instalat un indicator spre satul Cucu.

    Potrivit edilului şef al comunei Odoreu, localitatea Cucu se poate dezvolta ca un sat obişnuit, în timp ce Eteni, fiind foarte aproape de zona de agrement de la Berindan, se poate dezvolta ca un sat de vacanţă. „Am convingerea fermă că cele două sate se vor reface şi vor reveni la viaţă”, a mai spus Dumitru Pop.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE