More

    Zeci de ucrainience au sosit astăzi în Satu Mare

    Zeci de ucrainience, membre ale organizației Uniunea Ucrainienilor din România, s-au întâlnit în această dimineață la Satu Mare pentru a discuta despre problemele sociale cu care comunitatea ucraineană din județul Satu Mare se confruntă.

    Subiect prioritar: soluționarea problemelor sociale

    Conducerea Organizației Uniunea Femeilor din România împreună cu reprezentanții Comisiei pentru probleme sociale, alături de femeile ucrainiene din România, au participat la întâlnire, unde au discutat atât despre problemele sociale ale copiilor care studiază limba maternă ucraineană, cât și despre măsurile care ar putea fi luate pentru ca această minoritate să își facă vocea auzită.

    ”Noi avem o organizație foarte bine pusă la punct, Uniunea Ucrainienilor din România. Avem reprezentant în Parlamentul României, iar astăzi ne-am întâlnit toate femeile ucrainience din România, conducerea Organizației de Femei și conducerea Comisiei pe probleme sociale pentru a dezbate problema comunității noastre și pentru a găsi soluții atât pentru femeile ucrainiene cu probleme sociale, cât și pentru copiii cu probleme sociale care studiază limba maternă ucraineană, și să vedem ce măsuri putem lua pentru ca această comunitate să fie auzită și să fie ajutată de către Uniunea Ucraineană din România”, a spus Liuba Horvath, secretarul general al Uniunii Ucrainienilor din România.

    În județul Satu Mare comunitatea ucrainienilor este foarte mare și puternică, iar acțiunile pe care le fac an de an nu fac decât să atragă cât mai multă apreciere și respect față de Ucraina și față de ucrainienii din România.

    ”Una din activitățile organizației județene din Satu Mare este tocmai de a demonstra că avem o comunitate foarte mare în județ, avem o relație foarte bună atât cu administrația locală, cât și cu mass media. Mă bucur că pot să spun organizației ucrainene că astăzi vom încerca dezbatem legate exact de minoritatea noastră ucraineană”, a mai spus Liuba Hovath.

    Cu toate că a fost întâlnirea femeilor, au fost invitate și persoane de sex masculin, respectiv președinții anumitor filiale ale organizației Uniunea Ucrainienilor din România, din alte județe. Așadar, au fost prezenți: Petrețchi Miroslav, președintele Organizației Județene din Maramureș; Herbil Ioan, președintele Organizației Județene din Cluj; Cernencu Dumitru, președintele Organizației Județene din Tulcea și președintele de onoare al Uniunii Ucrainienilor din România, Buciuta Ștefan.

    16833401_759003824257547_117646967_o

    Uniunea Ucrainienilor din România

    Uniunea Ucrainenilor din România este o organizaţie cu profil etnic, neguvernamentală, neconfesională şi nonprofit, cu personalitate juridică dobândită în baza Legii nr. 246/2005, cu deplină autonomie, care-şi desfăşoară activitatea în concordanţă cu prevederile Constituţiei, legilor în vigoare din România, propriului Statut, precum şi cu documentele internaţionale referitoare la drepturile minorităţilor naţionale. Uniunea Ucrainenilor din România este o organizaţie reprezentativă parlamentară a comunităţii ucrainene, face parte din Consiliul pentru Minorităţile Naţionale din România, iar prin publicaţiile ei, din Asociaţia Presei Minorităţilor Naţionale din România. Uniunea Ucrainenilor din România este membră a Congresului Mondial al Ucrainenilor (SKU), a Congresului European al Ucrainenilor (EKU), a Consiliului Mondial Ucrainean de Coordonare (UVKR) şi a Asociaţiei pentru legăturile cu ucrainenii de peste hotarele Ucrainei (Asociaţia „Ucraina – Lumea“).

     Scopul fundamental al Uniunii Ucrainenilor din România constă în apărarea drepturilor privind exprimarea şi promovarea identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a persoanelor aparţinând minorităţii ucrainene, renaşterea şi formarea unităţii şi conştiinţei naţionale, protejarea drepturilor individuale şi colective ale membrilor săi şi în întărirea raporturilor de colaborare româno-ucrainene.

    Ioana Simion

    16810264_759003827590880_306631284_o

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE