More

    Zece hipermarket-uri din județ, amendate de OPC și DSVSA

    control DSVSA

    Cel puțin zece hipermarket-uri și supermarket-uri din județul Satu Mare au fost amendate drastic de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) și inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. Comercializarea dar și păstrarea impropie a produselor alimentare au reprezentat principalele nereguli constatate.

    Razie CJPC
    Pe raza județului Satu Mare, în perioada 09-23 mai, CJPC Satu Mare a desfășurat acțiuni de control privind comercializarea cărnii, a preparatelor din carne, a produselor pescărești netransformate preambalate, comercializate sub formă congelată. Controlul s-a desfăşurat în hipermarket-uri și supermarket-uri, dar şi în marile rețele de magazine. Au fost verificati 11 operatori economici din care 10 au fost cu abateri. Din cantitatea controlată de 580 kg, în valoare de 5.900 lei, 312 kg, în valoare de 3.480 lei, erau cu abateri.

    Printre principalele abateri constatate era și faptul că de pe etichete lipseau informații esențiale pentru consumatori. Astfel, nu este menționată în limba română denumirea produsului, a producătorului sau importatorului și nici condițiile de păstrare. De asemenea, nu era menționată țara de origine a unor produse, iar în multe cazuri nu era menționată nici data limită de consum. La produse precum gât de curcan congelat, pulpe de pui congelate, piept de pui dezosat congelat, baghete șnițel de pește, pește alb sprot, pește Pangasius, Baby Hering, crochete de pește congelate sau organe de miel nu era menționată data congelării. Pentru abaterile constatate, s-au oprit temporar de la comercializare 312 kg de produse congelate, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 25.000 lei.

    Amenzi DSVSA
    De asemenea, Cel mai mare hipermarket din municipiul Satu Mare a fost amendat drastic, în această săptămână, de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare. În cursul acestei săptămâni, inspectorii DSVSA au efectuat o serie de controale în județ urmărindu-se atât respectarea prevederilor legale în privința depozitării și manipulării mărfurilor alimentare, dar și bunăstarea animalelor, în cazul fermierilor.

    Ca urmare a neregulilor constatate în timpul verificărilor, inspectorii de specialitate au aplicat patru amenzi contravenționale în valoare de 8.200 lei. Cea mai mare dintre ele, în cuantum de 5.000 de lei, a fost aplicată celui mai mare hipermarket din Satu Mare. Magazinul a fost sancționat pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare. De asemenea, două farmacii veterinare din Tășnad au fost sancționate cu câte o mie de lei fiecare pentru manipularea produselor farmaceutice cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. Totodată, un crescător particular din județ a fost amendat cu 1.200 de lei pentru cumpărarea de animale fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE