More

    „La digănie”, tradiţie în Codru

    ladiganie3

    După ce o veche tradiţie a tinerilor din satul Hodişa a fost reînviată după mai bine de o jumătate de secol, ieri a avut loc cea de-a treia ediţie a evenimentului folcloric intitulat sugestiv „La digănie”. După cum e obiceiul, manifestarea trebuia să aibă loc în curtea unui gospodar din sat, însă din cauza vremii nefavorabile, cu toţii au fost nevoiţi să se mute la Căminul Cultural din sat.

    „A fi digan ştie toată lumea ce înseamnă. Un om bolnav nu poate să fie digan, deoarece numai un om sănătos se poate manifesta. Cea mai frumoasă manifestare a unui om sănătos este prin joc şi voie bună. Astfel, digănia se manifestă prin sănătate şi vigoare. Digăniile erau sărbători speciale, celebrate o dată la două săptămâni, prin vizitarea reciprocă a codrenilor”, a declarat Ionel Costescu, preşedinte Asociaţiei „Codrenii”.

    Dansul la şură sau ”Digănia” reprezintă un vechi obicei al tinerilor codreni care, după slujba de duminică de la biserică, se întâlneau din mai multe sate pentru dans, se cunoşteau şi socializau, legau prietenii.  Pe rând, fiecare sat era gazda acestui eveniment de duminică.

    Alături de fiii satului, îmbrăcaţi în frumoasele costume codreneşti, la sărbătoarea de la Hodişa au mai participat codreni din Homoroade, Cuţa, Soconzel, Medişa şi alţi iubitori de tradiţii din satele codreneşti.

    Ioana Simion

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE