More

    Muzeul de la Castel

    Muzeu-Tasnad1

    La sfârşitul secolului al XV-lea, posesorul oraşului, episcopul Transilvaniei, îşi construieşte un castel, care s-a demolat şi probabil în locul acestuia s-a construit conacul actual în stil baroc, cu o atestare mai exactă din anul 1771, vechea clădire având o funcţie rezidenţială boierească.

    Acest muzeu a fost amenajat în anul 1978, într-un vechi conac nobiliar “Castelul Cserey Fischer”, reconstruit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar Muzeul Orăşenesc Tăşnad cuprinde 4 săli expoziţionale, grupate pe două secţii: arheologie şi istorie locală; etnografie.

    Muzeu-Tasnad2

    Reorganizat în anul 1995, muzeul prezintă elemente specifice culturii materiale şi spirituale din zona Tăşnadului, mărturii ale evoluţiei istorice, predominând aspectele creativităţii de tip tradiţional. Muzeul se face remarcat îndeosebi datorită existenţei unor ateliere meşteşugăreşti complexe. În acest sens, sălile expoziţionale sunt structurate pe ideea prezentării principalelor ocupaţii şi meşteşuguri practicate în zonă, aducând astfel în faţa privitorului înţelepciunea şi îndemânarea arhaică, simţul formelor şi culorilor, ingeniozitatea şi măiestria meşterului ţăran.

    Muzeu-Tasnad3

    Patrimoniul arheologic provine din săpăturile efectuate în zona limitrofă oraşului Tăşnad şi cuprinde vestigii ale epocilor: neolitic, bronzului, perioada dacilor liberi. Diverse obiecte şi documente din epoca feudală şi epoca modernă întregesc colecţia de istorie. Regiunea etnografică a Tăşnadului este parte componentă a zonei de “Codru”, având, pe lângă particularităţile proprii, şi elemente etnoculturale specifice Sătmarului şi Sălajului. Expoziţia de etnografie pune în evidenţă principalele aspecte ale culturii materiale şi spirituale specifice Tăşnadului. În circuitul expoziţional este inclusă şi o sală de expoziţii temporare, care reprezintă un cadru optim de prezentare a celor mai semnificative aspecte din istoria şi cultura oraşului şi a judeţului. Expoziţia de etnografie cuprinde o gama variată de obiecte din ceramică de uz gospodăresc şi ceramică decorativă, produse în centrele de olărit din Tăşnad, Vama, Băiţa, Cehu Silvaniei, unelte agricole tradiţionale, unelte folosite în atelierele meşteşugăreşti, specializate în prelucrarea lemnului, a fierului şi a pieilor.

    Muzeu-Tasnad4

    Dispunând de mijloace tehnice rudimentare, cu materiile prime avute la îndemână, industria casnică textilă din zona Tăşnadului a produs valori artistice de un remarcabil bun gust şi rafinament. Prin varietatea obiectelor expuse (ştergare, aşternuturi de pat, feţe de masă, feţe de pernă, costume populare tradiţionale), prin gama largă de motive decorative utilizate în ornamentarea acestora, colecţia de textile a muzeului este purtătoarea unor creaţii artistice deosebit de valoroase şi originale.

    Nicolae Ghişan

    Muzeu-Tasnad5

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE