More

    Sute de locuri de muncă disponibile, dar nu le vrea nimeni

    ajofm-someri

    La nivelul județului Satu Mare sunt declarate vacante peste 400 de locuri de muncă, dar se pare că aproape nimeni nu se înghesuie la ușile Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Cel puțin nu în vederea angajării, ci doar pentru a obține prelungirea dreptului de a primi indemnizație de șomaj sau pentru a rămâne în postura de asistați social.

    Conducerea AJOFM trage un semnal de alarmă
    Directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare, Simona Derșidan, recunoaște că există foarte multe persoane care refuză efectiv să muncească. Iar asta este o problemă serioasă cu care se confruntă instituția pe care o conduce. ”Sunt tineri care vin la noi și refuză și să vorbească. Vin doar pentru ștampilă, cum se spune. Este foarte greu să ajutăm pe cineva care refuză și să vorbească”, a spus Simona Derșidan. Totuși, cei care refuză să se angajeze sunt scoși de la plata indemnizației de șomaj.

    Patronatele avertizează
    Președintele Asociației Economice Germano-Române Satu Mare, Iuliu Cadar, este de părere că oamenii trebuie încurajați să muncească prin litera legii, în caz contrar o să devenim o societate de asistați, iar investitorii vor pleca. ”Dacă în România nu se modifică legislația în general, și nu vor fi obligați oamenii să lucreze sub o formă sau alta, problema noastră nu se va rezolva niciodată. Eu nu am probleme cu oamenii amărâți care au probleme sociale și nu pot ca să lucreze și iau bani de la  statul român. Doamne ferește, să nu mă înțelegeți greșit. Dar până nu rezolvăm această problemă, pe calea legislației, ca acel om care poate să lucreze, să fie obligat să muncească, nu avem nicio șansă și putem face câte cursuri vrem”, a declarat Iuliu Cadar.

    Cum stăm la nivel național
    Satu Mare este pe locul 13 la nivel național în ce privește numărul locurilor de muncă vacante. Potrivit datelor furnizate de agenții economici privind locurile de muncă vacante, în evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) sunt înregistrate 17.742 locuri de muncă, în data de 1 august 2016. Situația locurilor de muncă vacante, în fiecare județ: București — 3.339, Arad — 1.379, Argeș — 959, Ilfov — 874, Sibiu — 867, Timiș — 839, Iași — 823, Harghita — 675, Dolj — 637, Vâlcea — 630, Alba — 556, Hunedoara — 503, Satu Mare — 445.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE