More

    Fondul clasei, motiv de discriminare într-o şcoală din Satu Mare

    fondul-clasei

    În ultimii ani au tot existat controverse în spațiul public cu privire la legalitatea fondului clasei și a fondului școlii. Mai precis, cu toate că învățământul de stat este, potrivit Legii educației naționale nr. 1/2011, gratuit, în unele școli elevilor sau părinților li cere să contribuie cu bani pentru asigurarea bunei desfășurări a cursurilor. În prezent, școlile au posibilitatea de a obține venituri proprii, așa cum scrie în actul normativ, „din activități specifice, conform legii, din donații, sponsorizări sau din alte surse legal constituite”, fără să se facă referire nicăieri la existența vreunui fond al clasei sau al școlii la care să contribuie părinții elevilor.

    Totuşi acest fond al clasei se strânge în majoritatea şcolilor şi din păcate generează adevărate cazuri de discriminare. A simţit-o pe propria piele un băieţel din clasa I de la  Școala Gimnazială Bălcescu-Petofi, care a fost marginalizat şi trecut pe “lista neagră” de către învăţătoare deoarece părinţii lui nu au achitat fondul clasei. Desigur că mama copilului s-a arătat foarte furioasă şi i-a trimis dăscăliţei un mesaj care suna cam aşa: ”Dragă doamna profesoară, acum mi-a fost adus la cunoștință că Arthur nu va primi pachet de cadou pentru că nu a fost plătit fondul clasei. Pentru acest lucru Arthur nu va fi prezent luni și marți. Din păcate, dumneavoastră nu știți cât de greu ne este, dar cu dumneavoastră am vorbi pe degeaba, pentru că dumneavoastră ne urâți atât pe noi cât și pe Arthur”.

    Gestul învățătoarei a atras critici dure din partea celorlalți părinți pe rețelele de socializare iar mama băiatului este decisă să facă o plângere la Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE