More

    S-a stins Tavi Bud, o legendă a folk-ului sătmărean

    tavi

    Vestea că s-a stins din viață renumitul folkist sătmărean Octavian Bud a venit ca un șoc atât pentru apropiați, publicul lui drag, dar și pentru oameni care l-au cunoscut poate doar tangențial. Vorba din popor “moartea își trimite mesagerul” probabil că nu s-a aplicat în cazul lui, el plecând prea devreme și prea repede.

    Cel care a fost Octavian Bud
    Octavian Bud s-a născut pe 18 iunie 1958, la Satu Mare şi a început să cânte la chitară în clasa a VIII-a. În perioada 1983 – 1985 a fost membru al Cenaclului Flacăra, apoi al Cenaclului „Totuşi Iubirea”. În Cenaclul Flacăra a cântat şi împreună cu Emilian Onciu, în grupul folk Trupa din Nord. În 1983 a primit premiul Cenaclului Flacăra pentru cea mai bună compoziţie a anului – „Niciodată”.

    A fost un folkist activ, implicat în majoritatea evenimentelor din municipiul și județul Satu Mare, dar și la diverse evenimente în țară și nu numai. Ultimele sale apariţii au fost pe scena Zilelor Oraşului Satu Mare şi la Festivalul de folk din Amara (pe data de 2 iunie).

    Reacții și mesaje pentru Tavi Bud
    La aflarea tristei vești, atât apropiați ai artistului, cât și reprezentanți ai autorităților locale și județene au postat mesaje în amintirea sa pe rețelele de socializare ori au făcut declarații.

    “Cu tristețe am aflat de dispariția prematură a interpretului și compozitorului Octavian Bud, sătmăreanul care a reușit să ne facă pe toți să iubim muzica folk. Vom păstra neştearsă amintirea entuziasmului, a pasiunii și a generozităţii pe care le punea în tot ceea ce făcea. Suntem alături de familia îndurerată. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” – apare într-un comunicat de presă al Primăriei. De asemenea, prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, a scris pe Facebook: “Dumnezeu să îl odihnească în pace.”

    Moartea folkistului a fost cu atât mai neașteptată pentru colegii artiști – mulți dintre ei foarte apropiați și prieteni dragi. “OM BUN, PRIETEN DRAG… veşnică recunoştinţă pentru tot ceea ce ai făcut pentru mine, pentru noi toţi cei care încercăm să ducem mai departe mesajul folkului, frumuseţea poeziei, frumuseţea metaforei. Ţi-am spus de atâtea ori: Îţi mulţumesc!… Îţi spun şi acum, cu adâncă durere în suflet: Mulţumesc… OM BUN, PRIETEN DRAG…” – a scris Georgeta Govor, artistă folk apropiată artistului.

    Detalii despre condițiile în care s-a petrecut decesul
    Cantautorul de muzică folk Tavi Bud s-a stins din viaţă – potrivit unor surse de încredere – acasă, în seara zilei de luni, 5 iunie 2017, în jurul orei 20, dormind. El a parcurs un drum destul de lung de la ultima locație în care a cântat. I s-a făcut rău, a fost pentru scurt timp spitalizat, iar apoi medicii i-au dat undă verde.

    Maria Simion explică ce s-a întâmplat pe o reţea de socializare:
    „Octavian Bud ne-a cantat pentru ultima data ”Niciodata”, acum doua zile, la Amara. Am stat ieri, cativa dintre noi, mai multe ore cu el la spitalul din Slobozia pana i-au facut niste analize, au zis ca e ok si ca poate pleca la Satu Mare. Acum aflu ca nu mai e printre noi! Dumnezeu sa aiba grija de tine, Tavi! Niciodata nu te vom uita!”

    Ieri a fost efectuată autopsia, iar înmormântarea va avea loc astăzi. Detalii suplimentare deocamdată nu se cunosc.

    Ultimul drum
    Folkist-ul Tavi Bud și-a petrecut ultima noapte pe pământ alături de prieteni și de cei dragi. Trupul neînsuflețit al trubadurului Sătmarului, Octavian Bud, a fost depus în capela Cimitirului de pe strada Amațiului unde ieri seară a avut loc slujba de Priveghere.

    Astăzi, Tavi Bud ne va părăsi pentru totdeauna. Slujba de înmormântare va avea loc de la ora 13.00, la același cimitir.

    “Sfârșitul acesta ce vine
    Și spune de tot ce a fost
    Și spune de tine și mine
    E parc-un sfârșit de film prost.”

    Rareş Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE