More

    Lacul Oţeloaia şi Pensiunea Popasul Codrenilor – destinaţii perfecte pentru petrecerea timpului liber

    Lacul Oteloaia 3

    Zona sătmăreană Codru- Homoroade se întinde la poalele Culmii Codrului sau munții Făgetului, fiind o regiune de dealuri cu înălţimi între 180 m – 300 m, zona din Piemontul Codrului, cu o vegetaţie bogată de tip cerete, respectiv păduri de stejar, fag, gorun. Locația, unde este amplasată pensiunea Popasul Codrenilor, este cunoscută in judetul Satu Mare ca fiind “Lacul Oțeloaia”, unde iubitorii de drumeţii şi pădure poposeau cu cortul în perioada verii, respectiv locul unde se organizează festivalul folcloric al “Cantecului şi Jocului Codrenesc”. Această manifestare artistică se ţine anual în luna august, într-un decor mirific, pe o scenă amplasata pe lacul Oţeloaia, unde codrenii din satele vecine şi iubitorii de folclor au ocazia de a-şi aminti de dansurile şi cântecele codreneşti.

    Lacul Oţeloaia – locul unde splendorile naturii se îmbină cu folclorul
    Lacul Oțeloaia este un lac artificial şi este amplasat în pădurea care poartă acelaşi nume. În luna august a fiecărui an, lacul devine un obiectiv turistic foarte căutat, deoarece aici are loc Festivalul Folclorului Codrenesc.

    Festivalul Portului, Cântecului şi Jocului Codrenesc (aşa cum mai este cunoscut), desfăşurat în jurul Lacului Oteloaia, este cel mai vechi eveniment folcloric din judeţul Satu Mare, reuşind să supraviețuiască în timpul regimului comunist, regim care a pus capăt multor festivaluri. În ultimii ani, festivalul a putut fi organizat cu ajutorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

    Lacul Oteloaia 1

    De obicei, Festivalul Folcloric Codrenesc începe la amiază, după ce pe Lacul Oțeloaia este amplasată o scenă. Pe această scenă urcă, de-a lungul zilei, mai mulţi dansatori populari, organizați de obicei în grupuri, câteva ansambluri folclorice şi cântăreţi populari, toţi proveniţi din Maramureş şi din Satu Mare. Astfel, Lacul Oteloaia este văzut ca unul dintre cele mai importante locuri, pentru că aici se întâlnesc cântecele şi dansurile populare, obiceiurile moştenite de la strămoşi şi îndeletnicirile oamenilor din zonă, concretizate în special în arta lemnului. Toate sunt considerate comori ale folclorului codrenesc, iar faptul că anual se adună mii de oameni să participe la festival înseamnă că folclorul şi datinile rămân în continuare importante, într-o lume atât de modernă.

    Pensiunea Popasul Codrenilor – oaza de relaxare din inima Ţării Codrului
    Pensiunea Popasul Codrenilor clasificată la 4 margarete, este amplasată într-un cadru mirific, în comuna Homoroade, sat.Homorodu de Sus, în pădurea Homoroade,pe marginea lacului “Oteloaia”, la o distanţă de 30 km de Satu Mare, accesul făcându-se de pe DJ193 A Satu Mare Solduba, la ieşirea din Homorodul de Sus la stânga spre culmea codrului.

    Lacul Oteloaia 2
    Pensiunea propune celor care-i calcă pragul să uite de viaţa cotidiană pentru o vreme şi să guste din savoarea vieţii liniştite în mijlocul codrului având cele mai bune condiţii de cazare şi petrecere a timpului.Pensiunea dispune de 6 camere cu o capacitate maximă de cazare de 18 persoane. Fiecare cameră este mobilată cu mobilier din lemn masiv cu forma specific zonei, aşternuturile patului fiind din bumbac cu dantelă ca odinioară si cu ţesături populare, asigurând o atmosferă primitoare şi relaxantă.

    Lângă pensiune se află o terasă deschisă în suprafaţă de 200 mp cu bucătărie aferentă, având o capacitate de 70 de locuri, cu vedere panoramică asupra lacului.

    Tot aici există o zonă de agrement care deserveşte atât turiştii care sunt cazaţi la pensiune cât şi turiştii sosiţi în zonă ocazional pentru recreere sau cu ocazia diverselor manifestări culturale artistice. Aceasta vă pune la dispoziţie piscina cu apă sărată şi încălzită la 26 – 30 de grade Celsius, filtrată şi tratată, curată ca lacrima , cu o lungime şi adâncime bună pentru înot. Numărul de locuri este limitat, maxim 60 de locuri, reprezentând echivalentul numărului de şezlonguri.

    Lacul Oteloaia 5

    De asemenea, complexul cuprinde şi un restaurant ce dispune de 40 de locuri ce oferă o ambianţă de exceptie într-un decor deosebit şi autentic cu bucate tradiţionale, servite în vase de lut personalizate. Restaurantul este amenajat în stil rustic cu piese de mobilier specific zonei Codru, respectiv “lăzi de zestre cu spătar”(lădoi) , credenţul din lemn masiv personalizat cu motive specifice, feţele de masă sunt ţesute şi cusute cu dantelă pe margini , decoraţiuni create de un meşter olar, respectând formele şi motivele tradiţionale.

    Nicolae Ghișan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE