More

    Număr mare de credincioși la sărbătorirea Hramului Mănăstirii Scărișoara

    Număr mare de credincioși la sărbătorirea Hramului Mănăstirii Scărișoara (1)

     Sfânta liturghie arhierească a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei

    Cu ocazia sărbătoririi praznicului Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, la Mănăstirea Scărișoara din județul Satu Mare, a avut loc celebrarea hramului. Au fost prezenți mai mulți invitați de rang înalt din Biserica Ortodoxă și a participat un număr mare de credincioși.

    Număr mare de credincioși la sărbătorirea Hramului Mănăstirii Scărișoara (2)

    Semnificația sărbătorii

    Sfântul Proroc Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini. Este numit și “Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea Lui Iisus — Mesia, notează Dicționarul Noului Testament, 1995. Proroc și înaintemergător al Domnului, înger în trup, Ioan propovăduia împărăția cerurilor și săvârșea botezul pocăinței celor ce veneau la el și își mărturiseau păcatele.

    Venirea pe lume a celui mai mare om născut din femeie, apostolul pocăinței, cel mai mare sihastru și postitor din câți au fost vreodată, spune arhimandritul Ilie Cleopa (vol. “Predici la praznice împărătești și la sfinți de peste an”), s-a întâmplat în perioada în care Irod era rege al Iudeii. Ca în fiecare an, la Mănăstirea Scărișoara a fost celebrat hramul prilejuit de una dintre cele mai însemnate sărbători ale creştinătății ortodoxe, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

    Numeroși credincioși prezzenți la hram

    ”Îi mulțumim sfântului Ioan Botezătorul, care este patronul duhovnicesc al sfintei noastre mănăstiri, care ne poartă de grijă.” – a consemnat arhimandritul doctor Timotei Bel, stareţ al Mănăstirii Scărişoara Nouă şi exarh al mănăstirilor din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului. La Scărișoara au fost așteptați toți credincioșii și pelerinii iubitori ai ortodoxiei care au dorit să ia parte la acest praznic important – și într-adevăr, an de an, numărul acestora este semnificativ – dovadă că există mulți oameni care iubesc pe Dumnezeu și Biserica Ortodoxă.

    Mai multe detalii despre cum s-au desfășurat procesiunile religioase a oferit de asemenea părintele stareț al mănăstirii, Timotei Bel: “La Mănăstirea Scărișoara este un praznic cu o deosebită semnificație duhovnicească, mai precis, este sărbătoarea mănăstirii – hramul. Procesiunea începe cu slujba de priveghere, Acatistul în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul, iar după ora 24, săvârșirea Sfintei și Dumnezeiești Liturghii pentru toți credincioșii care s-au pregătit pentru Sfânta Împărtășanie. În ziua de 24 iunie, sâmbătă, de la ora 9:30, a avut loc primirea ierarhilor, după care s-a desfășurat slujba Sfintei Liturghii pe altarul de vară.”

    Sâmbătă, 24 iunie, cu prilejul Sărbătorii Naşterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, a fost prezent la Scărișoara și prefectul județului Satu Mare, Darius Filip. Sfânta liturghie arhierească a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE