More

    Centrul de zi de la Tăşnad va fi extins

    tas

    Consiliul Judeţean Satu Mare, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, alături de Asociaţia Caritas Catolica Oradea – filiala Tăşnad şi Asociaţia Kolping din Lahnstein (Germania), vor demara o investiţie prin care se va lărgi capacitatea Centrului de zi pentru vârstnici “Bogdanffy Szilard” din Tăşnad, de la 15 locuri la 30 de locuri. Asociaţia Kolping va asigura suma de 145.000 de euro, în timp ce Consiliul Judeţean Satu Mare a pus la dispoziţie un imobil cu terenul aferent. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, preşedintele Asociaţiei Kolping, Berndt Grunwald, şi directorul filialei Tăşnad a Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, Czier Tibor.

    CJ, alături de nevoile persoanelor vârstnice
    Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a declarat că forul pe care îl reprezintă a dat în concesiune prin Hotărârea Consiliului Judeţean 200 din 29 octombrie 2012 o clădire şi un imobil care aparţin domeniului public al judeţului Satu Mare pentru o perioadă de 49 de ani, în vederea lărgirii capacităţii Centrului de zi pentru vârstnici din Tăşnad. “Dorim ca prin acest parteneriat să dezvoltăm Centrul de zi pentru seniori din Tăşnad. În prezent, acolo avem doar 15 locuri şi vrem să dezvoltăm centrul până la o capacitate de 30 de locuri, prin care să oferim servicii la cele mai înalte standarde pentru persoanele vârstnice. Sumele pentru extinderea centrului vin în totalitate din Germania, prin Asociaţia Kolping, şi anume 145.000 de euro. Consiliul Judeţean asigură finanţarea pentru întreg personalul, respectiv două persoane în prezent şi încă o persoană la finalizarea investiţiei. Dorim să găsim o modalitate prin care să extindem colaborarea cu Asociaţia Kolping şi în beneficiul altor localităţi. Este normal să ne gândim la vârstnicii noştri”, a declarat Adrian Ştef.

    Finanţare din Germania
    Centrul de zi al vârstnicilor “Bogdanffy Szilard” din Tăşnad a fost înfiinţat în luna august a anului 2010, graţie sprijinului substanţial al mai multor sponsori din străinătate. Ideea instituţiei îi aparţine lui Karl Heinz-Otto, reprezentantul Asociaţiei Kolping din Lahnstein (Germania), iar în înfiinţarea propriu-zisă a jucat un rol major organizaţia olandeză „Zusters Franciscanessen”. Ca locaţie s-a desemnat o clădire nefolosită a Spitalului Orăşenesc Tăşnad, primită în concesiune de la Consiliul Judeţean. Centrul are în prezent în grijă 15 persoane, a căror transport, hrană zilnică şi supraveghere permanentă sunt asigurate prin personal calificat. “Noi venim de mult timp în România, mai exact de prin 1970. Noi credem că venim cu idei şi gânduri bune pentru dezvoltarea acestor clase sociale. Am primit un apel din partea autorităţilor şi al organizaţiilor sociale din Tăşnad şi am răspuns prezent. Din păcate, din cauza imaginii proaste pe care o are România în Germania am primit foarte multe atenţionări că banii ar putea fi deturnaţi. Dar realitatea este cu totul alta. Căci am găsit parteneri foarte serioşi şi mă întorc foarte fericit acasă. În cercurile mele de prieteni am să le transmit că merită să vii în România”, a declarat preşedintele Asociaţiei Kolping, Berndt Grunwald. Investiţia va fi finalizată cel mai probabil în luna iulie a anului viitor, ca capacitatea centrului urmând să fie extinsă de la 15 la 30 de locuri.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE