More

    Despre încrederea în sine, o viziune a psihologului sătmărean Călin Secan

    “Am încredere în tine” este o afirmație cu care majoritatea oamenilor sunt familiari. Una dintre nevoile umane fundamentale este relaționarea cu ceilalți și cultivarea unui sentiment de încredere în cadrul acestei relaționări. Este necesar însă a ne îndrepta atenția, explică psihologul psihoterapeut Călin Secan, nu numai în exterior, ci mai ales în interior – pentru a cultiva deopotrivă cel mai important aspect al încrederii – în propria persoană.

    13892076_277958079244441_4564102494981294029_n

    De ce este importantă încrederea în sine

    Gândirea este izvorul motivației. Totul pornește cu un gând din care se naște un scop – de la mersul până la alimentară (o activitate cotidiană de rutină), până la crearea unei opere de artă. “Dacă ne dorim schimbări pozitive în viață, punctul de plecare este modificarea gândirii. Iar adoptarea unui nou mod de gândire își are originea în faptul de a crede în el. Aici intervine așadar, încrederea în sine. Cu cât reușim să o dezvoltăm mai mult, cu atât ne e mai ușor să îmbunătățim mentalități care nu sunt un beneficiu pentru noi și să acționăm într-o direcție favorabilă, dintr-o zonă de siguranță. O încredere în sine dezvoltată se bazează pe o stimă de sine dezvoltată, care nu e altceva decât a fi capabili să ne apreciem în fiecare zi pentru ceea ce suntem.” – este de părere psihologul Călin Secan

    Développez-votre-potentiel

    Exerciții pentru cultivarea încrederii în sine

    Starea naturală a unei persoane este aceea conținută în sentimentul de a fi “stăpân”. Nu întâmplător oamenii care ajung la nivele de succes ridicate în viață, acționează cu fermitate în aproape orice situații, pentru că au o bună încredere în sine. “Pentru cei care doresc să își îmbunătățească acest tip de încredere extrem de important – țin să subliniez din nou – există diverse tehnici pe care le pot aplica. Un exemplu în acest sens ar fi un exercițiu simplu, dar foarte eficient. Este benefic să ne începem ziua prin a fi recunoscători față de noi înșine. Dimineața, mintea este extrem de receptivă și de aceea este probabil cel mai prielnic moment al zilei să scriem pe o bucată de hârtie minim 5 aspecte pentru care ne apreciem, pentru care simțim recunoștință. Aceste aspecte pot fi chiar lucruri pe care le luăm drept garantate, la care nu ne gândim atât de des, cum ar fi poate faptul că ne place culoarea ochilor pe care o avem sau că suntem norocoși să avem un acoperiș deasupra capului. Un astfel de exercițiu dă tonul unei zile pozitive.”

    Este, în concluzie, nu un moft, ci o necesitate – faptul de a fi încrezători în propriile forțe – dacă ne dorim o viață echilibrată, o minte și un corp sănătos, alături de pozitivitate în orice zi.

    Rareș Jucan

    Self-Confident

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE